Home Edukuj se Zašto da (ne) započnete biznis sa supružnikom?

Zašto da (ne) započnete biznis sa supružnikom?

-

Rad sa supružnikom može izlgedati kao ostvarenje sna. Većinu dana provodite zajedno, kombinujući svoje interese da biste zaradili profit. Šta više možete da poželite?

Sve je u redu i dobro dok se preiod medenog mjeseca ne završi. Otvaranje posla sa bilo kim je rizik, ali možda ulazite u opasnu teritoriju kada uključujete romantičnog partnera.

Evo četiri pitanja koja treba da postavite sebi prije nego što krenete:

1. Koje su vaše snage i slabosti?

Ako mislite da ćete sa supružnikom raditi rame uz rame i dijeliti odgovornosti, razmislite ponovo. Različite snage i podjeljene odgovornosti učiniće vas jačim timom, jer će vam omogućiti da postanete stručnjaci i istaknete se u različitim oblastima.

Možda dijelite iste snage i slabosti, što vas primorava da potražite drugi set ruku, ali bez obzira na to, ako ste spremni da sortirate svoje vještine, prepoznate zajedničko tlo i prepoznate praznine koje treba popuniti, na dobrom ste putu.

Mnogo je stvari koje treba završiti da biste vodili posao. Ako imate skup vještina, možda će vam trebati spoljna pomoć i biće vam teško da odlučite ko šta radi. Ne dajte otkaz jer mislite da ste vi i vaš partner „previše slični“. Podjelite posao na način na koji ima najviše smisla i usredsredite se na insterese kao i na talente.

supružnikom ja preduzetnik

2. Da li efikasno komunicirate?

Komunikacija je jedan od najvažnijih dijelova svake veze, lične ili profesionalne. Ako vam ovo nedostaje, trebalo bi da preispitate zajedničko započinjanje posla.

Ipak, nesuglasice rađaju kreativno razmišljanje i inovacije, sve dok su parovi spremni da govore i slušaju.

Parovi koji zajedno započinju posao moraju da imaju solidnu sposobnost komunikacije i rješavanja sukoba. Ovo pomaže da se osigura da radne nesuglasice neće uzrokovati svađe, što će negativno uticati na vas posao i još gore na vašu vezu.

Pod komunikacijom ne msilimo da se uvijek slažete sa svojim supružnikom i oko svega. Od vitalne je važnosti biti u mogućnosti da se razlikujete u mišljenjima, i da radite na tim razlikama kako bi došli do rješenja koje je najbolje za kopmaniju.

3. Kako ćete vježbati ravnotežu između privatnog i poslovnog života?

Svaki preduzetnik zna koliko vođenje posla  može biti dugotrajno. Kada radite sa svojim partnerom, može biti još izazovnije pronaći vrijeme da se posvetite ličnim aktivnostima, poput sporednih lobija i druženja sa članovima porodice i prijateljima.

Teško je razdvojiti posao i kućni život. Ne bi trebalo da se osjećate pod pritiskom da uvijek budete „u pripravnosti“. Postavite određeno radno vrijeme koje vam odgovara i potrudite se da radite samo u tom predviđenom vremenu. Pored toga, oboje biste trebali imati svoje hobije pored posla, tako da se ne osjećate kao da gubite ili dijelite identitet.

4. Da li vaša veza ima pravu dinamiku za taj poduhvat?

Preduzetništvo je izbor načina života. Par koji želi zajedno da započinje posao mora da shvati  šta ovo podrazumijeva i da se pripremi da se tome posveti.

Neki supružnici su nezavisniji od drugih. Osnivanje preduzeća ne znači samo zajednički život već i zajednički rad. Uvjerite se ovo provođenje previše vremena zajedno neće prouzrokovati rador u vašem ličnom životu ili na poslu.

Ako imate dobar brak stavite to na prvo mjesto. Ali najviše od svega uživajte u poduhvatu – radite ono što volite sa osobom koju volite.