Home Edukuj se Vodič za izbor osiguranja za mala preduzeća

Vodič za izbor osiguranja za mala preduzeća

-

Saznajte kako da napravite najbolji izbor osiguranja za vaše preduzeće i kako ono može zaštiti vaše poslovanje finansijski i pravno.

Da biste izabrali najbolje osiguranje za svoju organizaciju, analizirajte poslovnu imovinu, obaveze i rizik, odredite koliko osnovno ili sveobuhvatno želite da bude vaše osiguranje.

Prikilom donošenja finansijskih odluka za vaše malo preduzeće ili pokretanje, možete doći u iskušenje da smanjite troškove samo ako se prijavite za poslovno osiguranje koje po zakonu morate imati. Međutim, samo jedna nezasigurna nesreća može koštati više od vaše mjesečne premije – može vas koštati vašeg poslovanja. S obzirom da je na raspolaganju mnogo vrsta poslovnog oiguranje, može biti teško znati koje vrste vam trebaju. Vlasnici malih preudzeća trebali bi analizirati svoje potrebe za donošenje strateških odluka o tome koji su planovi za njih odgovarajući.

Poslovno osiguranje pruža vam pravnu i finansijsku zaštitu u krizi ili nepredviđenom događaju.

Šta pokriva poslovno osiguranje?

Ono može pokriti niz stvari, u zavisnosti od vrste. Ona se kreće od osnovnih do sveobhuvatnih, pa ćete željeti da izaberete pokriće koje na odgovoarajući način štiti vašu imovinu, ljude i poslovne procese.

Ovo su 10 uobičajenih aspekata poslovanja koje osiguranje može pokriti i zaštiti:

1. Životi direktora preduzeća

2. Životi ključnih zaposlenih

3. Životi grupe zaposlenih

4. Dugotrajni i kratkotrajni invaliditet vlansika i zapolsenih

5. Odgovornost za povrede vlansika i zaposlenih

6. Pokrivenost imovine i žrtava za zgrade i mašine

7. Odgovornost i oštećenje imovine za poslovni prevoz

8. Odgovornost proizvoda

9. Zdravstveno osiguranje zaposlenih u slučaju bolesti i povreda

10. Naknada radnika za zaradu izgubljenu zbog povrede

Koliko košta poslovno osiguranje?

Vrsta poslovnog osiguranja koju kupujete diktira vaše mjesečne troškove. Više faktora utiče na to. Jedan od njih je sama vrsta vašeg posla. Na primjer, graditelji plaćaju mnogo više za poslovno osiguranje od računovođa. Razlog za povećanje je povezan sa opasnostima povezanim sa poslom.

Veličina poslovanja ili broj zaposlenih u vašoj kompaniji takođe predstavlja trošak. Savki zaposleni predstavlja potencijalni rizik za vaše poslovanje, što povećava vašu mjesečnu premiju.

Konačno, iznosi pokrića  utiču na troškove. Što je pokriće veće, više ćete platiti. Jedan od načina da nadoknadite troškove ako izaberete veće pokriće je da imate veći odbitak (što je iznos novca koji plaćate iz vašeg džepa prije nego što osiguravač plati pokvireni gubitak).

U slučaju tužbe, poslovno osiguranje se obično plaća direktno kompaniji. Na primjer, ako je vaše preduzeće oštećeno tokom požara, podnijeli biste tužbu. Šteta se procjenjuje i odlučuje se o troškovima popravke ili zamjene oštećene imovine ili predmete.

osiguranja

Vrste osiguranja preduzeća

Dostupne su brojne vrste poslovnog osiguranja. Toplo se preporučuje da razgovarate sa stručnjakom za osiguranje kako biste utvrdili posebne polise potrebne za vašu kompaniju.

Ovo su neke primarne vrste osiguranja koja će većini malih preduzeća biti potrebno:

1. Osiguranje od odgovornosti za upravljanje

2. Osiguranje od naknade za randike

3. Osiguranje grešaka i propusta

4. Osiguranje od odgovornosti za proizvode

5. Auto osiguranje

6. Sajber osiguranje

Kako odrediti koje vrste osiguranja su potrebne vašem poslovanju:

Dajemo četiri koraka koja će vam pomoći da utvrdite koje osiguranje je potrebno vašem preduzeću:

1. Analizirajte svoje zakonske odgovornosti i poslovnu imovinu

Koje osiguranje prema zakonu morate imati i gdje leže vaše dodatne obaveze?

Na primjer, prodavnica mašina bi željela da osigura zaposlene od povreda, dok bi zlatar možda želio zaštitu od krađe. Vlasnici velikih kompanija za distribuciju osiguravali bi inventar, kao i zaposlene, u skladu sa zakonom.

2. Analizirajte svoj rizik

Na primjer, ako se vaše preduzeće nalazi na donjem spratu  poslovne zgrade u regionu sklonom poplavama, vjerovatno ćete željeti sveobuhvatno osiguranje od poplava, dok će preduzeće koje posluje u opasnoj industriji vjerovatno željeti da osiguranje pokrije rizik po pitanju zaposlenih koji imaju rizik od povređivanja.

Dalje bi trebalo razmisliti o pitanjima kao što su: Kakav je plan ako vlasnik umre ili je onesposobljen i kako se to finansira? To je područje koje vlasnici preduzeća često zanemaruju.

3. Odredite koliko želite da vaše osiguranje bude sveobuhvatno

U zavisnosti od toga šta osiguravate, možda će vam trebati osnovni nivo osiguranja ili kasko osiguranje koje pokriva sve aspekte potencijalnog gubitka. Moraćete da uzmete u obzir koliko bi gubitak bio skup i procjenite vjerovatnoću da se to dogodi. Ovo če umanjiti rizik od preplaćivanja pokrića koje vam nije potrebno ili uštede na pokriću koje je imperativ za vašu zaštitu.

4. Izaberite provider-a

Pružaoci osiguranja nisu svi isti. Politike, premije i pokrivenost variraju, pa istražite kako biste pronašli najbolju zaštitu vašeg poslovanja. Odaberite nekoliko vrhunskih providera i uporedite ih po pokriću polisa, cijeni, pouzdanosti, korisničkoj službi i načinu na koji postupaju sa potraživanjima. Ovo će vam pomoći da pronađete najboljeg pružaoca osiguranja za svoje poslovanje .

Zaključak: Da biste utvrdili koja poslovna osiguranja su vam potrebna, morate abalizirati svoje poslovanje, imovinu, rizike i obaveze. Zatim odredite koliko sveobuhvatne želite da budu vaše politike i uporedite pružaoce usluga.