Home Motiviši se Strah kao prepreka ili vjetar u leđa?

Strah kao prepreka ili vjetar u leđa?

-

Strah je osjećaj koji je uklesan u ljudski DNK. Nekima je on prepreka, nekima vjetar u leđa. Da li je tebi strah prepreka ili vjetar u leđa?

Strah ne mora nužno da bude neki negativan osjećaj ili skup negativnih emocija jer često je strah upravo taj faktor koji nas pokreće i motiviše da radimo i napredujemo. Sasvim je u redu da je strah prisutan u tebi, to je normalno. Međutim, do problema dolazi kada te ti isti strahovi toliko koče kako u životu tako i na poslu i ne dozvoljavaju ti da postigneš svoje maksimalne kapacitete u bilo čemu što radiš.

Kako da prevaziđeš tu stepenicu straha?

Da bi prevazišao svoje strahove, prvo moraš jasno da definišeš koji su to strahovi koji su prisutni u tebi kako bi znao kako da ih se oslobodiš. To može da bude strah od gubitka posla, od nezadovoljstva, od neuspjeha strah od straha. Strah od neuspjeha je, rekla bih, jedan od najprisutniji strahova kod osoba koje se trude i rade nešto korisno u svom životu.

Znaš i sam da,  dok si bio u osnovnoj i srednjoj školi, bio je u tebi prisutan strah od dobijanja loše ocjene, od toga kako ćeš uraditi kontrolni rad, kako ćeš odgovarati pred 30ak ljudi iz tvog razreda i slično. Zatim dođe fakultet i taj strah postane veći. Javlja se strah od neuklapanja, od nepoloženog ispita, od „opasnih“ profesora i taj niz postaje sve duži.

Sve ja to razumijem, jer sam kroz sve iste te strahove prošla. Međutim, nisam se predala tim strahovima, i nisam dozvolila da mi oni budu noga o koju ću se spotaći. Naprotiv, strah mi je bio dodatni motiv da se trudim, radim, učim i napredujem što više. Kada me je obuzimao strah od nepoloženog ispita, još ako je taj ispit težak i jako važan za moju karijeru, rekla sam „E nećeš!“. Suprotstavila sam mu se tako što sam još više učila, istraživala, ponavljala do besvjesti gradivo kako bih na dan ispita bila spremna. I upalila je ta tehnika. Sada sam treća godina fakulteta, a iza sebe imam gomilu ispita koje sam položila iz prvog puta, i nijedan koji sam pala. Nisam došla ovdje da se hvalisam ili da nabijam drugima komplekse, naprotiv želim da kroz ovaj članak motivišem sve vas koji od straha ne možete napraviti ni korak naprijed, i one koje strah često gura korak unazad.

Kao što sam rekla, sasvim je normalno da osjećaj straha bude prisutan u tebi, ali ga okreni u svoju korist. Dopusti da te gura naprijed, a ne da te unazađuje. Samo obrni formulu, pogledaj ga oči u oči i reci mu „Hvala ti što si tu i što mi pomažeš da svakim danom budem sve bolji i uspješniji.“

Ko ne zna za strah, taj ide naprijed?

Sigurno si čuo za onu poslovicu „..ko ne zna za strah, taj ide naprijed.“ Ja bih se djelomično složila sa tom izrekom jer opet ponavljam, strah je normalna pojava u ljudskoj prirodi samo je potrebno da ga izudaraš onda kada ti pokuša podmetnuti nogu, ili da ga pohvališ kada ti pomogne da budeš uspješniji kako u životu tako i u poslu.

Sve je u tvojoj glavi. Ti biraš da li će ti strah biti prepreka ili vjetar u leđa.

Šta ti biraš od ta dva?