Home Edukuj se Šta kada perfekcionizam zavlada životom?

Šta kada perfekcionizam zavlada životom?

-

Da li vam se dešava da se osjećate bezvrijedno ukoliko niste nešto uradili „ispravno, savršeno“? Postavljate li sebi previsoke kriterijume da sve mora biti urađeno bez pogreške? Zahtijevate li i od drugih to isto? Ako su odgovori potvrdni, možda ste upali u zamku perfekcionizma ili težnje ka savršenstvu. Perfekcionizam je crta ličnosti koja se očituje u stalnom procjenjivanju vlastitog i tuđeg ponašanja i potrebi održavanja visokih standarda. “Perfekcionisti“ su konstantno razočarani ljudima oko sebe, a to često iz razloga što od drugih ljudi očekuju/zahtijevaju izuzetna postignuća ili ponašanja, nije im dovoljno kada neko radi stvari prosječno. Takođe, oni ne tolerišu greške drugima što  kvari odnose sa ljudima i dovodi do udaljavanja od istih a često i do posljedične usamljenosti. Perfekcionisti u sebi imaju iracionalno uvjerenje da su dobri samo ukoliko su potpuno kompetentni, talentovani, inteligentni i uspješni u svim mogućim pogledima.

Moranja vam ne idu u prilog

Težnja da se bude apsolutno savršen povezana je sa osjećajem lične vrijednosti. Ove osobe smatraju da ukoliko nisu savršene onda nisu vrijedne čak ni da ih neko voli. Jako je teško živjeti sa ovom vrstom prislile ili „moranja“,  jer „nikad nije dovoljno“ i „uvijek može bolje“.

perfekcionizam

Ako ste perfekcionista, postizanje ciljeva zna biti zaista teško jer istovremeno imate veliku želju za uspjehom ali i strah od neuspjeha, što predstavlja ogroman teret.  Ovo često može da vodi u odlaganje ili uopšte nezapočinjanje neke aktivnosti jer se (češće nego drugi) plašite da niste dovoljno dobri, da još uvijek niste spremni, da nisu ispunjeni „svi mogući“ uslovi… Tipični perfekcionist gube puno vremena u zamišljanju svih mogućih ishoda i procjenjivanju svog ponašanja što često dovodi do loših ishoda. 

Ako pogledamo perfekcionizam s druge strane, on može imati i neke „pozitivne aspekte“ – dobra organizovanost, kvalitetan rad, težnja da se bude bolji….Ali…. Perfekcionizam postaje problem kada uzrokuje emocionalno trošenje te kada postane prepreka uspjehu i sreći.

Perfekcionizam=konstantan pritisak

Kada se dogodi stresan događaj, perfekcionisti su puno podložniji depresiji, a to se pogotovo odnosi na situacije zbog kojih osjećaju kako nisu dovoljno dobri. Takođe, oni često rade ono ono što drugi odobravaju i teško podnose kritiku, tako da i “najbezbolniju” kritiku proživljavaju mnogo vremena analizirajući, stalno se preispitujući da li su mogli bolje – što dalje stvara neprijatne emocije. Emocionalne posljedice perfekcionizma uključuju strah od pogrešaka, stres zbog prevelikog pritiska, napetost, frustraciju, tugu, ljutnju i strah od poniženja. Imaju problem i da se opuste i uživaju pogotovo “ako nisu dostigli savršenstvo u planiranom”.

Ukoliko ste se prepoznali, važno je da naučite da se pohvalite za dobro urađene stvari, čak i kada nisu savršene i da se osjećate dobro u vezi s tim.

Zapamtite – Dovoljni ste dobri takvi kakvi jeste!

Ukoliko se dugo sami borite sa “ovim problemom”, psihoterapija može biti izbor gdje ćete naučiti kako da naučite da volite sebe i ako niste savršeni te da vam pruži opcije za ispunjeniji i  kvalitetniji život.

Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom