Home Preduzetnici Ponosna bronza prve generacije: Martina Đorđevska

Ponosna bronza prve generacije: Martina Đorđevska

-

Prva generacija polaznika programa JaPreduzetnik zasigurno je ostavila dubok trag svojim idejama i hrabrošću. Svijest o važnosti preduzetništva zablistala je zahvaljujući našim novim nadama koje su osvjetlile put onima koji dugo čekaju na prvi korak. Pregršt ideja, od onih ukusnih do onih inovativnih krasile su našu prvu generaciju na koju smo ponosni. Kada govorimo o tim ukusnim, naša ponosna bronza je zauzela svoje treće mjesto zahvaljujući najslađim teglicama koje su u osnovi njenog biznisa. Kakvi su utisci i šta ima Martina da nam poruči nakon ovog dugog preduzetničkog putovanja pročitajte u nastavku.

Martina ja preduzetnik

1.Ko je Martina Đorđevska, i koja je ustvari tvoja biznis ideja koja je ostvarila svoj plasman u top 3 mjesta programa Ja Preduzetnik?

Martina Đorđevska je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Kreirala sam brend Tegla kao platformu za proizvodnju zdravih gurmanskih maslaca od orašastih plodova. Tegla je brend koji nudi inovativne i zabavne okuse na bazi maslaca od orašastih plodova, koji su veganski i gluten free. Želja mi je stvoriti socijalni biznis koji brine o društvu i marginaliziranim pojedincima, te o okolišu.

2.S obzirom na učešće u programu Ja Preduzetnik, koliko ti je pomogla edukacija kroz cijeli program u napređivanju ličnog biznisa?

Edukacije koje sam dobila kroz Ja Preduzetnik program su mi itekako pomogle u daljnjem radu. Vjerujem da ja, kao I većina ljudi, nisam znala šta sve stoji iza jedne uspješne poduzetničke priče. Sigurno se ne bi posvetila toliko detaljno analizama tržišta, pisanju biznis plana, SWOT analizi I dr. da nije bilo programa Ja Preduzetnik. Zbog toga sam svima iz Fondacije jako zahvalna, jer su kreirali odličan program i potakli nas da se detaljno pozabavimo planiranju naših budućih biznisa.

3.Kakvi su utisci nakon finala i završne emisije?

Finale i završna emisija su mi bili odlična prilika za pomicanje osobnih granica. Uraditi dobar pitch je jako teško, a još pri tome I gostovati prvi put na televiziji s njim još teže, ali se sada uistinu osjećam kao da mi nijedan drugi nastup neće predstavljati problem. Drago mi je da sam osvojila treće mjesto, jer na početku se puno truda ulaže, a rezultata još uvijek nema pa mi je ovo bio baš vjetar u leđa i potvrda da ono što radim vrijedi i ima smisla.

4.Martina koji je tvoj sledeći preduzetnički korak nakon osvojenog trećeg mjesta?

Moj sljedeći korak ili koraci su pronalazak sredstava za ostvarivanje mog biznis plana. Već sam na pola puta ka prikupljanju sredstava za kupovinu mašina, renoviranje radionice i ostalih stvari potrebnih za izlazak na tržište BiH. Tako da se nadam da ću uspjeti i da će Tegla za par mjeseci biti dostupna u trgovinama diljem BiH.

Martina ja preduzetnik

5.U koje svrhe ćeš iskoristiti dobijenu nagradu?

Ja sam jako zadovoljna nagradom besplatnog izlaganja svojih proizvoda na Orea bazaru i kursem digitalnog marketinga kod Brankice Raković. Obje stvari sam planirala uraditi i bez nagrade tako da mi je ovdje doslovno pala kašika u med 😀 Prije svega važnost digitalnog marketinga se u današnje doba i ne treba previše pojašnjavati jer smo i sami svjesni da živimo u digitalnom vremenu gdje brendovi moraju znati kako graditi svoj identitet na internetu. Tako sam i ja planirala dodatno se educirati i na tu temu, stoga sam jako uzbuđena započeti edukaciju i na tu temu. COVID-19 je konačno popularizirao kupovinu online, pa je biti dostupan na Orea bazaru prvi korak svakog malog poduzetnika.

6.Da li možemo očekivati neke nove ukuse tvojih namaza?

Možete! Ali još uvijek neću odavati koji su to. Neka bude iznenađenje 😊

7.Martina da li smatraš da nakon programa imaš veće šanse za napredovanje?

Itekako. Moja želja, od početka formiranja ideje o Tegli, je bila naučiti što više o poduzetništvu i drago mi je da sam imala mogućnost učestvovati u ovom programu koji je super podloga za početak bilo kojeg poduzetničkog putovanja.  Uistinu ga preporučujem svima koji se žele uputiti u poduzetničke vode.