Home Edukuj se Najčešće greške koje preduzeća prave

Najčešće greške koje preduzeća prave

-

Imajte na umu i ne pravite ove greške. Upravljanje kompanijom ili startup-om je izazov sa kojim se mnogi preduzetnici i dalje bore. 75% startup-ova zatvara svoja vrata nakon 2 godine.

Nedostatak adekvatnog i realnog poslovnog plana, nerazvijanje snažne vrijednosne ponude, nepoznavanje tržišta na koje će ciljati, zamagljivanje cilja, neki su od uzroka zbog kojih biznis prestaje da raste.

Najčešće greške koje preduzeća prave su:

1. „Ne vidim šta tržište zahtijeva“

Postoje tri greške koje se često ponavljaju. Jedna je da su blizu početne ideje i ne vide šta tržište zahtjeva, druga je da delegiraju finansijsko pitanje i ostanu bez kapitala zbog nedostatka planiranja, i treća, pretpostave visoku vrijednost posla.

2. Usputna greška koja se lako pravi

Nedovoljno se procjenjuju poteškoće preduzetništva i otpornosti koju preduzetnik mora imati da bi prevazišao nedaće pri pokretanju posla i podigao ih na viši nivo. U naletu poslovne strasti, ne uspostavljanje dogovora i očekivanja sa partneirma može biti kobno.

greške

3. Rizik kapitala

Nedostatak znanja o pristupu stranom kapitalu jedan je od razloga zašto kompanije na kraju bankrotiraju. Na mnogim mjestima, posebno u zemljama u razvoju postoji jasna nepovezanost između rizičnog kapitala i preduzetnika. Dodjeljivanje učešća u kompaniji u zamjenu za iznos novca koji omogućava razvoj poslovanja je nepoznat i izuzetno važan dio poduhvata.

4. Tipična greška

Pretpostavimo da će kupci kupiti ili koristiti nešto što im možda i nije toliko potrebno. Zato je važno imati stalne povratne informacije od korisnika. U suprotnom će vrijedni resursi kao što su novac, vrijeme i trud biti nepotrebno potrošeni.

5. Greška trčanja pred rudu

Ulaganje i zaduživanje prije vremena, odnosno stvaranje duga je jedna od sledećih grešaka koja se ponavlja i koja donosi mnogo negativnih posljedica, a uz nju se vezuje i loša komunikacija sa timom.

6. Ne precjenjujte

Mislite da vam je za početak potrebna velika investicija? Uz to smatrate da se odmah traži proizvod koji radi 100% bez grešaka? Dok tako razmišljate na prodaji gubite previše vremena. Uz ovo se javlja i greška kreiranja proizvoda bez prethodnog potvrđivanja.

7. Bacajte širok pogled na cilj i sve ono što ga čini

Misleći da imate najbolji proizvod na tržištu , a ne ulagajući u razvoj, u korisničku podršku, u tehnologiju koja vam omogućava da korisnicima ponudite prijatno iskustvo kupovine pravite još jednu u nizu ovih grešaka.

8. Neplanska greška

Sledeća greška je da preduzetnici nerijetko pomisle da je za dobar biznis potrebna samo dobra ideja, proizvod ili usluga te svjesno izostavljaju biznis plan. Nakon toga se dešava da odmah potroše prvi profit, što vam govori da morate konstantno ulagati, dakle morate imati dobra obrtna sredstva.

Kao što vidite postoji nekoliko grešaka koje se prave prilikom razvoja poslovanja, međutim, mnoge od njih se mogu spriječiti i izbjeći. Sada kada ih poznajete, primjenite njihovo izbjegavanje u praksi, što će vašem poslu dati bolji smjer daljeg rasta.