Home Edukuj se Kako se nositi sa teškim klijentima?

Kako se nositi sa teškim klijentima?

-

Da li ste ikada naišli na potrošača sa kojim jednostavno ne možete da se povežete jer je uznemiren? Korisnička usluga je od ključne važnosti za uspješno poslovanje koje može rasti, ali postoje trenuci kada empatija nije postignuta u pronalažnju kupca. Morate uzeti u obzir da je održavanje zdravog odnosa sa klijentima ključ za dobrobit vas samih i vaše kompanije. Ne shvatajte lično šta se dešava sa teškim klijentom, svi smo izloženi tome. Empatija i strpljenje su vrlo korisni alati, kao i ostatak predstavljenih savjeta.

1. Ne uzimajte teške klijente lično

Težak kupac imaće svoju lišnost i stil s kojima se možete povezati, a ponekad ima razloga da nisu razumni i da su besmisleno lošeg raspoloženja iz različitih razloga koji možda čak i ne uključuju kompaniju. Nije za vas i zato ne unosite probleme teških klijenata u svoj dom ili u lični život.

2. Dopustite klijentima da vam se otvore

Iako sa sigurnošću nekada znate da vaš klijent u određenim situacijama nije u pravu, ovladajte svojim strpljenjem i učinite da se osjećaju saslušano i pustite ih da odu. Na kraju ćete vašim klijentima dati osjećaj povjerenja u vas.

klijentima ja preduzetnik

3. Nađite tačku ravnoteže

Pokušajte da otkrijete odakle može doći vaš bijes, nerviranje ili frustracija kako biste situaciji pristupili iz drugog objektivnijeg ili neutralnijeg ugla. Identifikujući odakle potiče reakcija, možete utvrditi da li se dogovor potiže tihim razgovorom ili je bolje kasnije voditi dublji razgovor.

4. Empatija prema klijentima

Pokušajte da ostavite po strani klijentov agresivan, bezobrazan i pogrešan stav. Šta god da prolazi on žudi da mu pomognete i shvatite njegovu nelagodu. Pokažite spremnost i želju da mu pomognete, govor tijela i prave riječi koji omogućavaju da klijnetima date do znanja da vam je stalo do njega i da vas zanima ono što zanima i njega.

5. Govorite polako i koristite blagi ton glasa

Ako vaš klijent povisi ton, ne mora značiti da mu odgovorite na isti način. Agresija sa agresijom ne funkcioniše, postanite tačka ravnoteže da biste se vratili u središte razgovora i smirili ga pokazujući čvrstinu i sigurnost obraćajući se sa poštovanjem i postavljajući granice.

6. Zamislite da oko vas ima više klijenata

U slučaju da ste reaktivniji i da vam je teško da ostanete mirni, zamislite da je oko vas više ljudi, drugih klijenata ili korisnika i da oni govore o vama i o tome kako proaktivno rješavate sukobe. Budite sigurni i mirni u govoru – ovo vam pomaže da budete profesionalni iako želite da vičete.

7. Pravite se da griješite (u okviru prosječnog nivoa)

Onog trenutka kada se složite sa klijentima pod pretpostavkom da se slažete sa svime što su vam rekli, koristite se frazama kao što su: „Znam da nisi ti kriv“ ili „uprkos što nije najboja ideja, možda će uspjeti“.

8. Imajte kec u rukavu

Da biste popravili štetu, možete dijeliti vašim klijentima sitnice kao što su čokolade, šoljice kafe, kolačiće ili nešto drugo što znate da im se sviđa.