Home Edukuj se Kako proširiti svoje poslovanje na međunarodnom nivou

Kako proširiti svoje poslovanje na međunarodnom nivou

-

Prvi koraci pri posezanju za poslovanjem na međunarodnom nivou su:

1. Procjenite da li imate potrebna sredstva i bazu klijenata

2. Pronađite prave partnere i članove tima

3. Pravilno strulturišite svoju infrastrukturu

4. Razmislite o novim idejama i oslonite se na stručnjake

5. Budite spremni da promjenite smjer i prilagodite korisničku podršku

Preuzimanje vašeg brenda na međunarodnom nivou može biti privlačno i mnogi bi iskoristili tu priliku. Međutim, ono može biti podmuklo.

Između uspostavljanja nove baze kupaca, učenja novih zakona i propisa, pronalaska pouzdanih partnera i upoznavanja sa lokalnim običajima, put do postajanja globalne kompanije je težak.

Da li ste spremni za međunarodno širenje?

To što mislite da će vaš proizvod ili usluga napredovati u novoj zemlji ne znači da će to tako zaista biti. Prekogranično skaliranje je komplikovano i skupo bez obzira na veličinu kompanije, a proces može oduzeti vrijeme i resurse za druge mogućnosti.

Kompanije bi trebale procjeniti je li proširenje zaista korisno ili ne, ili će samo oduzeti njihovu osnovnu djelatnost. Planirajte unaprijed, pratite svoj tržišni udio i pokušajte da utvrdite da li će to podržati prelazak na nova strana tržišta i stvoriti više dugoročnih poslovnih mogućnosti.

Pogledajte finansije i iskreno se zapitajte imate li sredstava za podršku početnoj investiciji i održavanje rasta koje predviđate. Jedno od najvećih razmatranja mora biti to da li vaše preduzeće zaista može izgraditi jaku bazu klijenata na međunarodnom nivou. Proizvod koji se dobro prodaje u vašoj zemlji možda neće imati istu privlačnost na međunarodnim ciljnim tržištima.

Takođe kao početni korak se navodi i sprovođenje značajnog istraživanja zemlje u koju se želite proširiti.

Koji su izazovi međunarodnog poslovanja?

Nijedna velika poslovna odluka nije bez prepreka, ali globalna ekspanzija dolazi sa svojim jedinstvenim nizom prepreka.

1. Jezičke i kulturne razlike

Zaposlite dbojezično osoblje koje može prevoditi za vašu kompaniju. Važno je shvatiti da unutar zemlje mogu postojati kulturne i jezičke razlike. Možda će vam biti potrebna perspektiva lokalnog čovjeka da biste razumjeli kako kultura, pa čak i ukus mogu uticati na tržište za nekog potrošača roba i usluga izvan vaše zemlje.

2. Usklađenost i regulatorna pitanja na međunarodnom nivou

Učenje različitih poreskih kodeksa, poslovnih propisa i standarda pakovanja u različitim zemljama može biti izazov. Strane banke mogu oklijevati da se nose sa administrativnim opterećenjem računa sa sjedištem u vašoj zemlji, pa ćete možda morati da uspostavite poseban inostarni poslovni subjekt i bankovni račun kako bi upravljanje transakcijama bilo isplativo za banke.

3. Pakovanje

Proizvodi moraju biti lokalizovani. To znači različito pakovanje, upustva za strane jezike itd… Problem je u tome što vam je potrebna lokalna osoba koja je upoznata sa vašim proizvodom da predloži ove promjene.

4. Sporiji tempo

U neki zemljama se poslovni tempo brzo kreće, a u nekima je to sasvim suprotno. Uvijek će trebati više vremena da se stvari riješe u inostranstvu. Male i srednje kompanije moraju da rade više kako bi ubjedile međunarodno tržište da su njihovi brendovi pouzdani i bolji od konkurencije.

Zašto bi kupovali kod vas u odnosu na lokalnog šampiona? Možete li prodrijeti na tržište? Ako to učinite možete li biti profitabilni u datim okolnostima?

Savjeti za međunarodno proširenje

Ako mislite da ste spremi da se uhvatite u koštac sa izazovima međunarodnog poslovanja, slijedite ove savjete poslovnih lidera koji su bili na vašem mjestu.

1. Pronađite prave partnere i tim

Ako planirate globalno širenje, poželićete sjajan tim ili partnera. Čak i ako vaš partner poprimi oblik mentora, poželićete nekoga kome vjerujete i ko može da garantuje za vas.

Ključno je uspotaviti lokalnu kancelariju i tim koji razumije tržište i jezik u skladu sa lokalnim propisima.

Imati lokalnog državnog menadžera može mnogo učiniti, ne samo da osigura da je kompanija usklađena na svakom novom tržištu, već i da efikasno podnosi svoje troškove. Ljudi koje angažujete da se bave vašim inostranim poslovnim partnerima i klijentima moraju biti uronjeni u lokalno okuženje, ali bi takođe trebali voditi računa i o vašim interesima.

Kada tražite posebno ditributera, nemojte pretpostavljati da je najveći automaski i najbolji. Veći distributeri, koji imaju mnogo proizvoda, možda neće posvećivati dovoljno vremena i pažnje vašem proizvodu na tržištu.

međunarodnom

2. Imati odgovarajuću infrastrukturu

Odgovarajuća infrastrukutra osigurava nesmetano lansiranje. Ovu su neka pitanja na koja biste trebali odgovoriti u vezi sa navedenim:

1. Imate li menadžerski tim koji može isporučiti vašu strategiju iz satelitske kancelarije?

2. Da li ste odlučili koje poslovne odluke se mogu donositi na lokalnom nivou, a koje centralno?

3. Imate li mogućnost za postavljanje IT-a i telefonskih sistema?

4. Kako će zaposleni bezbjedno dijeliti podatke i dali podaci koje snimate prate zakon i najbolju praksu?

3. Uzmite u obzir uticaj novih ideja

Umjesto da razmišljate samo o tome kako bi kupci vaše zemlje mogli primiti vaše nove ideje, moraćete da razmislite o tome kako će strani kupci primiti vaše ideje.

Sve vremenske zone, jezik i kulturna prikladnost moraju se uzeti u obzir pri međunarodnom razgranavanju. Ako to ne učinite unaprijed, rizikujete da uvrijedite svoje međunarodne partnere izlgedajući kao da ste više zabrinuti za sebe nego za njih.

4. Uvijek se potrudite

Prije donošenja velikih poslovnih odluka, trebalo bi da razmislite o svim mogućim scenarijima – posebno tokom globalne ekspanzije. Provodite prvobitno neko vrijeme u zemlji u kojoj želite da poslujete. Putovanje radi prikupljanja informacija može biti ključna tačka za razvoj plana za napredovanje.

Posjetite potencijalne kupce, distributere, pa čak i konkurente. Nakon posjete saznaćete sve čvrste činjenice o tome dali se vaš proizvod može prodati, po kojoj cijeni i kako se prodaje.

5. Oslonite se na stručnjake na svom putu ka međunarodnom poslovanju

Za preduzeća koja traže međunarodni rast važno je da shvate da će im trebati pomoć. Ovo može biti posebno teško za mala preduzeća, jer su vjerovatno do sada sve radili sami.

Shvatite da ne možete sve i oslonite se na neke stručnjake koji će vas barem provesti kroz početne faze.

6. Budite spremni da promjenite smjer

Kada se ipak proširite, budite spremni na neke neravnine na putu. To može značiti promjenu načina na koji funkcionišete. Nemojte se plašiti okretnanja drugom smjeru.

7. Promjenite korisničku podršku

Kada pokrenete poslovanje u inostranstvu, imat ćete potpuno novu bazu klijenata za podršku. Vašem trenutnom sistemu korisničke podrške biće potrebne značajne promjene kada se proširite na međunarodnom planu.

Neposredan izazov je opsluživanje kupaca u različitim vremenskim zonama, što bi moglo značiti vremensku razliku od 12 sati. Vaši klijenti će željeti trenutnu podršku i pristup.