Home Motiviši se Kako greške pretvoriti u mogućnosti?

Kako greške pretvoriti u mogućnosti?

-

Svako sa malom djecom u životu zna kako je to kada im se treba objasniti da svi ljudi na ovoj planeti griješe. Greške su prirodne i pomažu nam da učimo i rastemo. Ali zašto onda sebe za svaku grešku osuđujemo? Možda osjećamo da smo prestari da činimo takve greške u svom ličnom i profesionalnom životu. Bez obzira na razlog nikada nije kasno da se podsjetite da kada se jedna vrata zatvore, otvore druga.

Vaše greške će vas naučiti mnogo više nego bilo koji udžbenik, jer češće moramo iskusiti nešto na svojoj koži da bismo stekli pravu vrijednost. Greške su ljudska priroda. Umjesto da ih uzimate k srcu, nastavite dalje pretvarajući te greške u prilike.

Priznaj i prihvati

Ako ste ikada imali sefa ili kolegu sa posla koji je odbio priznati da je pogriješio i umjesto toga odlučio prebaciti krivicu, već znate i osjetitie koliko je to frustrirajuće. Ne budite ta osoba. Ne samo da odbacujete bilo kakav mogući rast, već i nanosite štetu onima oko sebe i potencijalno stvarate otrovno okruženje.

Prije nego što naučite iz svoje greške, bilo lične ili profesionalne, morate priznati grešku i prihvatiti je. Kada ste bili mlađi, da li ste išli na časove muzičkih instrumenata? Da li ste se bavili nekim sportom? Osim ako niste bili čudo od djeteta , tu i tamo ste pobrkali neki ključ ili ste propustili gol ili dva. Ti promašaji bili su pogodak za vaš ego, ali nisu značili da se nećete poboljšati vježbanjem.

Zapitajte se šta nije u redu

Da, priznati poraz je zeško, ali ako to uspijete, možete učiniti sledeće: Postavite sebi teška pitanja. Šta je tačno pošlo po zlu? Šta sam naučio iz ovoga? I na kraju, kako mogu da izbjegnem da se to ne ponovi? Izvadite olovku i papir i sve zapišite.

Često nam pismeni pregled stvari pomaže da procesuiramo i razumijemo šta se dogodilo.

greške

Procjenite svoje okruženje

Da li radite u sigurnom okruženju koje omogućava otvorenu diskusiju o greškama? Ako imate vodeću ulogu, potrebno je da procjenite okruženje u kojem vi i članovi vašeg tima radite i identifikujete sve oblasti koje vas brinu. Ako oni koji rade sa vama ne mogu voditi te ključne razgovore o nedostacima, samo ćete izazivati ozlojeđenost i strah. Ako niste u vodečoj ulozi, možda ćete morati da se sastanete da nadležnim kako biste razgovarali o svojim problemima. U svakom slučaju bilo da ste vođa ili neko drugi, ne možete biti jedina osoba koja misli i razumije da je nešto pošlo po zlu.

Potrudite se da u tim razgovorima budete neutralni, da ne biste ponovili prošlost, morate imati objektivan stav.

Razvijte svoje planove

Samo snaga volje vas možda neće spriječiti da u budućnosti pravite prečice, pa svakako razradite plan koji vam odgovara na osnovu onoga što ste naučili. To će otežati ponavljanje grešaka koje bi mogle dovesti do nove katastrofe, a postojanje plana pomoći će vam da ostanete na putu što je više moguće.

Budite detaljni u svom planu, ali budite sigurni da je plan flesibilan.

Zaključak ovde je da ne osuđujete sebe previše grubo kada napravite grešku. Umjesto toga, poradite na tome da budete fleksibilni i prilagodljivi. Svaka greška je prilika za učenje, bez obzira na to koliko velika ili mala bila. Zato učite od sebe, od drugih, i nastavite naprijed sa stečenim znanjem i iskustvom.