Home Motiviši se Kako da se fokusiramo i povećamo produktivnost?

Kako da se fokusiramo i povećamo produktivnost?

-

Fokusiranje je nešto što uopšte nije lako, ko bi rekao? Sasvim je prirodno da ne održavamo našu pažnju 24/7, na kraju krajeva svi smo mi ljudi. Mudrost života se ogleda u tome da ima pozitivnih i negativnih stvari. Treba da se trudimo da kako „zračimo tako i privlačimo“. U ovom tekstu ćemo dati neke savjete za bolje fokusiranje tokom učenja, rada…

fokusiranje

5 načina za bolje fokusiranje na posao:

  1. Prvi korak je da se riješimo svih distrakcija. Iako se ne možemo riješiti svega, možemo se potruditi da to dovedemo do minimuma. Treba početi sa jednostavnim stvarima poput isključenja obavještenja na telefonu, preći u mirnu prostoriju za rad…
  2. Kafa u malim dozama. Pijenje kafe ili drugih pića sa kofeinom može imati pozitivan uticaj na nas. Ključ za poboljšanje koncentracije jeste da se pije u umjerenim dozama. Ako pretjeramo možemo osjećati tjeskobu ili nervozu što momentalno poništava našu koncentraciju.
  3. Stavite „bravu“ na društvene mreže. Ovo je jedan odličan način za fokusiranje. Niko od nas neće to priznati ali teško se fokusiramo kad nam je telefon pri rukama. Provjeravamo svakih 5 minuta Instagram, Facebook, Twitter… Imaju sjajne aplikacije koje mogu pomoći, a to su Freedom, AppBlock, FocusMe, Focus.
  4. Naše tijelo treba da bude “napojeno”. Svi znamo kad se spoji glad sa ljutnjom da to nikako nije dobro. Nema uopšte fokusiranja ni na šta. Dakle, kako bi naš mozak bio fokusiran, nivo energije povišen, treba da imamo redovno obroke i da ih ne preskačemo. Treba jesti što više svježeg voća, orašastih plodova ili sjemenki… Harvard Medical School preporučuje da što više jedemo zeleno, lisnato povrće, masne ribe poput lososa, malina, kupina… To je hrana za naš mozak.
  5. Napravite listu obaveza. Pismeni plan može povećati produktivnost. Nakon što napravite listu, odaberite dva ili tri ključna zadatka i stavite ih na vrh. Zatim poredajte ostatak predmeta prema važnosti. To vam omogućava rješavanje hitnih zadataka kada je vaš mozak svjež i nivo energije visok.

Ovo je nekoliko savjeta za bolje fokusiranje. Znanje kako rasporediti na ono što treba obaviti može vam pomoći da svakodnevno ostanete u toku sa svojim najvažnijim zadacima.