Home Edukuj se Kada je pravo vrijeme da sebi dopustite odmor?

Kada je pravo vrijeme da sebi dopustite odmor?

-

Da li ste i Vi jedni od onih koji nikada nemaju vremena za odmor? Ne odmarate čak ni onda kada vidite da „ne ide dalje“?

Neki ljudi odmor doživljavaju kao gubljenje vremena, a neki ga ipak jedva čekaju. Ovi prvi  čak i kada odu (ako odu) na godišnji odmor, provode ga što je aktivnije moguće, ne dopuštaju sebi da se opuste.  Oni često izjednačavaju rad sa svojom ličnom vrijednošću „Vrijedim samo ako i dok radim“, i suprotno – „Ako odmaram, ljenčarim, onda sam beskorisna osoba, ništa ne vrijedim“. Bilo bi poželjno preispitati ova iskrivljena uvjerenja zbog svog zdravlja.

Odmor nam je neophodan da bismo bili efikasniji u poslu, u radu. Zvuči kao paradoks, ali bez odmora nema ni kvalitetnog rada.  Kada je čovjek premoren, ne može adekvatno da obavlja radne zadatke.

Potrebno je da stanete s vremena na vrijeme. Stručnjaci preporučuju dnevne, sedmične, mjesečne  i godišnje odmore. Nekada je potrebno da ne radite „ama baš ništa“. Pogotovo ukoliko radite teške, zahtjevne poslove, poslove koji uključuju intenzivnu komunikaciju sa ljudima, poslove koji psihički iscrpljuju, neophodno je da se restartujete povremeno, da imate periode kada ćete misliti na sebe i svoje zdravlje, kada ćete biti sami sebi najvažniji i njegovati se na različite načine.

Znate li kako uvrstiti odmor u svoj život?

Možda ne znate ni kako da odmarate, šta treba da radite ili ne radite? Ponekada ništa „specijalno“ – da dovoljno spavate, da uživate u sitnicama, a možete sebi i da priuštite pokoji Spa tretman. Možete naravno i da boravite u prirodi, čitate knjige (ako je baš neophodno), da provodite vrijeme sa ljudima koji vam prijaju, koji vas ne opterećuju, sa kojima možete biti opušteni. Naravno, neko će otići  i na more ili u planinu, ali potrudite se da ipak i tamo odmarate, jer to često zna da bude i iscrpljujuće ukoliko „ne znate mjeru“.

Kada organizam dođe u stanje premora, potrebno je minimalno 3 sedmice pasivnog odmora da bi se oporavio.

Mislite na sebe, na svoje psihičko i fizičko zdravlje, odmarajte da biste imali kvalitetniji život, da biste bili zadovoljniji, a na kraju i uspješniji u poslu koji obavljate.

Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom