Home Edukuj se Inbound marketing - šta je to i čemu služi?

Inbound marketing – šta je to i čemu služi?

-

Do sada na portalu smo se bavili različitim vrstama marketinga od gerila marketinga pa sve do digitalnog. U ovom tekstu bavićemo se inbound marketingom i zašto nam je koristan. Naime, danas je marketing nešto što moramo koristiti svakodnevno ako želimo biti dobar preduzetnik.

Šta je inbound marketing?

Inbound marketing je nastao kao posljedica razvoja interneta. Potrošači se ne moraju više oslanjati na TV reklame, plakate, letke… Sve je danas dostupno na internetu pa potrošači mogu da istražuju o stvarima koje ih zanimaju. Cilj inbound marketinga je da potencijalni kupci sami dođu, da se njihova naklonost zavrijedi. I sami znamo koliko nam se diže kosa na glavi kada neko konstantno „nameće” reklame,proizvode… Ovo što spominjemo je outbound marketing koji koristi drugačije tehnike privlačenja potrošača.

inbound

Inbound marketing može da bude informativan, zabavan, koristan… Ulazni marketing se fokusira na stvaranje kvalitetnog sadržaja koji privlači ljude ka našem proizvodu ili usluzi. Stvaranjem sadržaja koji je u skladu sa interesovanjem naše ciljne publike, od posjetitelja naše web stranice pretvorićemo ga u kupca.

Inbound marketing je najjeftiniji, ali zahtjeva dosta vremena dok se ne vide prvi rezultati. Primjeri inbound marketinga: email marketing, društvene mreže, content marketing… Treba da ga koristimo jer učinkovit je, nudi dvosmjernu komunikaciju, daje dodatnu vrijednost i ima mjerljive rezultate.

Uvjerljiv sadržaj i korisne informacije omogućuju ljudima da se povežu s vašom firmom i zainteresuju za razvoj odnosa s vašim brendom. Ulazni marketing otvara vrata firmama da se uključe i razgovaraju s kupcima.

Dakle, mnogi se pitaju da li ulazni marketing funkcionište i odgovor je – da. Ovo nije samo trend, ulazni merketing je tu da ostane i funkcioniše. Kada se pravilno uradi, pruža jeftiniji i efikasniji izvor proizvodnje od tradicionalnog izlaznog marketinga. Pored toga, inbound marketing vam pruža mogućnost da razvijete misaono vođstvo.

Zaprati nas na Instagram i Facebook profilima i budi u toku sa svim informacijama koje se tiču preduzetništva.