Home Motiviši se Da li realizujete svoje novogodišnje planove?

Da li realizujete svoje novogodišnje planove?

-

Imate li običaj da kažete „E… od Nove godine krećem sa….vježbanjem, učenjem, novim poslom, novim navikama, novim životom… Koliko često već u prvih par dana januara zaboravite na svoje novogodišnje planove i okrećete se starim navikama? Možda su vam ove dvije „kovid godine“ ubile nadu i želju za planiranjem bilo čega „jer je ionako sve postalo nepredvidivo“. Da li ste ipak jedni od onih što možda čak i zapisuju šta će sve da urade u „novoj godini“ i zaista sve ili bar većinu toga i urade?

Kraj godine ponekad označava i kraj nekog teškog perioda ili bar iluziju da će taj period da se završi ako i godina završi. Sigurno ste često čuli, a možda i sami pomislili „Ma samo da ova godina završi“. Da li je zaista istina da će samim tim datumom sve da se promijeni ili je ipak potrebno poduzeti i neke konkretne korake? Za početak, najvažnije je „uzeti život u svoje ruke“.

Novogodišnje planove možemo okarakterisati kao dobre navike u životu, a često jači efekat ima i kada se planovi „stave na papir“.  Kraj godine je možda idealno vrijeme za to, makar simbolično. Što ne znači da to ne možete raditi i tokom drugih mjeseci u godini.  Taj kraj godine i početak nove ima i neki psihološki momenat koji može pokrenuti i dodatnu motivaciju.

novogodišnje planove

Veoma često se desi da se ne pridržavamo planiranog i ne realizujemo odluke koje smo sebi zacrtali. Potrebno je preispitati se zašto je to tako.  Ponekad zbog euforije znamo biti nerealistični i planirati prevelike ciljeve koje u realnosti teško da možemo ostvariti, tako da je uvijek preporuka da se krene od manjih ciljeva. Naravno da je poželjno imati i velike planove za život, ali mudro bi bilo da ih razložimo na manje ciljeve i da se posvetimo njihovom ostvarivanju korak po korak.

Lekcije su dobra podloga za novi početak

Jedna od korisnih navika na kraju godine može biti i da zapišete lekcije koje ste tokom iste naučili, a sigurno je svako od vas nešto naučio o životu, međuljudskim odnosima, prijateljstvima, ljubavima, smislu života… U poslednje dvije godine često čujemo da su zbog pandemije  ljudi počeli mnogo više da cijene određene stvari i da su shvatili da neke stvari uopšte nemaju vrijednost i značaj koji su im ranije pridavali. A to nam i inače treba biti praksa.

Cijenimo sitnice! Uživajmo u trenutku! Živimo život!

Irvin Yalom često postavlja slijedeće pitanje klijentima „Šta biste mogli napraviti u slijedećih godinu dana, da biste počeli živjeti život bez kajanja“? Razmislite i vi o tome, ako niste do sad. To vam može biti putokaz kako da napravite svoj plan i šta je to što zapravo želite uraditi i kako želite živjeti.

Dakle, imate li već odgovor?

Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom