Home Edukuj se Da li društvene mreže „preuzimaju“ realni život?

Da li društvene mreže „preuzimaju“ realni život?

-

U današnje vrijeme ovo pitanje može biti pomalo čudno s obzirom da znamo koliko internet i društvene mreže sve više postaju dio svakodnevice. Razlog više je i to što je kovid situacija dodatno normalizovala sve veći boravak u virtuelnom svijetu.  Ali, da li je to zapravo normalno i u kojoj mjeri?

Svjedoci smo da je u „doba korone“ onlajn komunikacija ustvari možda i spasila naš „zdrav razum“, olakšala komunikaciju sa dragim ljudima, sa kojima smo se možda čuli i češće nego inače, da smo uspostavili i neke nove kontakte koji su se zadržali i danas;  mogli smo da učimo, da se edukujemo, držimo predavanja, otkrijemo neke nove platforme, obučimo se u korištenju istih, radili smo od kuće – jednom riječju postali smo digitalno pismeniji.  Moramo priznati da je većina ovih stvari olakšala naš život i da ćemo većinu toga uglavnom i nastaviti primjenjivati.  Svako za sebe će pronaći odgovor da li mu je sve to zakomplikovalo ili pojednostavilo život.

Ali…. koliko imamo onih nepotrebnih navika,  koliko izgubimo vremena radeći bespotrebne stvari gdje jednostavno gledamo u ekran bez cilja, listajući stranice i tražeći nešto, a da i sami ne znamo šta.  Da li se ikada zapitamo koliko nas virtuelni svijet polako ali sigurno „hendikepira“ za neke stvarne socijalne kontakte i sve one emocije koje se javljaju u tim realnim odnosima i koliko smo možda odustali od nekih realnih situacija jer nam je tako lakše?  Osjećamo li se sigurniji u virtuelnom svijetu i bježimo li često na taj način od realnih problema koji neće nestati sami po sebi?

Sigurno da nam je lakše podnijeti neke situacije ako nisu uživo – lakše nam je podnijeti odbijanje, eventualna razočarenja, čuvamo se boli… Ali doživljavanje svega toga u realnom svijetu nas ipak uči izgradnji nekih vještina i snaga koje će nam itekako biti korisne u životu. Koliko se čuvamo tih loših situacija, toliko se čuvamo i nekih lijepih stvari koje se samo uživo mogu doživjeti na pravi način. Mladim generacijama će (nažalost) ovo postati neka njihova nova realnost.

Provjeri sebe

Važno je i da se povremeno preispitujemo da li smo razvili neku vrstu ovisnosti o virtuelnom svijetu koja se može javiti u raznim oblicima (društvene mreže, igrice, kockanje, onlajn kupovina…). Da li je na bilo koji način ugroženo naše normalno funkcionisanje?  Da li smo izrazito napeti i razdražljivi kada neko vrijeme nismo na netu? Da li zbog toga zanemarujemo čak i svoje primarne potrebe i zdravlje? Da li se socijalno izolujemo?   Da li to sve negativno utiče na naš porodični, poslovni, lični život u bilo kom pogledu?  

Internet je tu kako bi nam poboljšao život, ali ne može biti zamjena za realne socijalne kontakte“.   

Jedini savjet u ovom trenutku je Budimo umjereni!

Topić Sanja, dipl. psiholog i psihoterapeut pod supervizijom