Home Edukuj se Brendiranje kao osnov svakog biznisa

Brendiranje kao osnov svakog biznisa

-

Brendiranje je jedan od najvažnijih aspekata svakog preduzeća, velikog ili malog. Učinkovita strategija brenda pruža vam glavnu prednost na svim konkurentnijim tržištima. Ali šta to tačno znači? Kako to utiče na vaše preduzeće?

Jednostavno rečeno, vaš brend je vaše obećanje kupcu. Govori im šta mogu da očekuju od vaših proizvoda i usluga, a razlikuje vašu ponudu od konkurencije. Vaša marka potiče od toga ko ste, ko želite da budete i kako vas ljudi doživljavaju.

Da li ste inovativni u svojoj industriji? Da li je vaš proizvod skupa opcija visoke vrijednosti?  Morate znati da ne možete biti sve stvari svim ljudima.

Temelj vašeg brenda je vaš logotip. Vaša web lokacija, pakovanje i promotivni materijal – koji bi svi trebali intergrisati vaš logotip.

Strategija brendiranja i kapital

Vaša strategija brenda je kako, šta, gdje, kada i kome planirate komunicirati i dostavljati poruke svog brenda. Kanali vaše distribucije takođe su dio strategije vašeg brenda.

Strateško brendiranje dovodi do snažne ravnopravnosti brenda, što znači dodatnu vrijednost koja se donosi proizvodima ili uslugama vaše kompanije koja vam omgućava da za svoj brend naplatite više nego što to nalažu identični nebrendirani proizvodi.

Dodatna vrijednost svojstvena kapitalu brenda često dolazi u obliku opaženog kvaliteta ili emocionalne vezanosti.

Definisanje vašeg brenda

Definisanje vašeg brenda je poput poslovnog samootkrivanja. To može biti teško, dugotrajno i neprijatno. Potrebno je da u najmanju ruku odgovorite na ova pitanja:

1. Koja je misija vaše kompanije?

2. Koje su prednosti i karakteristike vaših proizvoda ili usluga?

3. Šta vaši kupci već misle o vašoj kompaniji?

4. Koje osobine želite da se pripisuju vašoj kompaniji?

Istražite. Naučite potrebe, navike i želje vaših sadašnjih i budućih kupaca. I ne oslanjajte se na ono što mislite da misle. Znajte šta misle.

Budući da definisanje vašeg brenda i razvoj strategije brenda mogu biti složeni, razmislite o iskorišćavanju stručnosti neprofitne savjetodavne grupe za mala preduzeća.

brendiranje ja preduzetnik

Evo nekoliko savjeta za uspješno brendiranje:

1. Nabavite odličan logo – Stavite ga svuda.

2. Zapišite poruke o svom brendu – Koje su ključne poruke koje želite da saopštite o svom brendu? Svaki zaposleni treba da bude upoznat sa atributima vašeg brenda.

3. Integrišite svoj brend – Brendiranje se odnosi na svaki aspekt vašeg poslovanja – kako se javljate na telefone, vaš potpis e-pošte i sve drugo.

4. Stvorite „glas“  za svoju kompaniju koji održava vaš brend – Ovaj glas treba primjeniti na svu pisanu komunikaciju i uključiti ga u vizuelne slike svih materijala, na mreži i van nje. Da li je vaš brend prilagođen.

5. Razvijte slogan – Napišite nezaboravnu, smislenu i jezgrovitu izjavu koja bilježi suštinu vašeg brenda.

6. Dizajnirajte i stvorite standarde brenda za svoje marketinške materijale – Koristite istu šemu boja, postavljanje logotipa, izgled i stil. Ne treba biti fensi, samo dosljedan.

7. Budite vjerni svom brendu – Kupci vam se neće vratiti ako ne ispunite obećanje o brendu.

8. Budite dosljedni – Ovu tačku smo stavili na posljednje mjesto zato što uključuje sve gore navedeno i najvažniji je savjet koji vam mogu dati. Ako to ne možete učiniti, vaši pokušaji uspostavljanja brenda neće uspjeti.