Home Edukuj se 4 strategije brendiranja kojima vas uči Drake

4 strategije brendiranja kojima vas uči Drake

-

Sa četiri Grammy-a, milionima sljedbenika na društvenim mrežama i brojem Billboard-ovih rekorda, zajedno sa poslovnim carstvom koje obuhvata više industrija, Drake je više od pjevača i repera. On je briljantan preduzetnik. Iako većina nas nema sposobnost da postane svjetska senzacija kao muzički umjetnik, svi možemo naučiti kako da usredsredimo svoje napore na stvaranje sopstvenog uspjeha. Drake nas uči kako da svoj brend dovedemo do savršenstva, s tim u vezi pominje četiri strategije kojima se on kroz karijeru vodi:

1. Neka bude stvarno

Budimo realni. Reperi nisu poznati po isticanju svojih ranjivih i isjetljivih strana, zar ne? Ali svako ima osjećanja. Svi su povrijeđeni. Svi se osjećaju nesigurno. Svi imaju slabosti. Drake prihvata te svoje emocije, stvarajući umjetnost koja slavi autentičnost i poziva slušaoce i obožavaoce da vide ispod površine. Drake lirski istražuje teme ljubavi. Bori se kao i svi drugi i dopušta svijetu da vide njegovu bol i ambivalenciju. 

Veći dio rep kategorije može biti pošteno kritikovan zbog veličanja nasilja i tbog toga što negira autentične emocije. Jedan od razloga zašto je Drake-ov brend toliko moćan je taj što ne krije osjećanja koja dijele on i svi ostali na planeti. Njegova autentičnost i ranjivost nisu slabosti. One su snaga jer su stvarne i zajedničke za sve nas.

Drake

2. Uspostavite vezu sa svojim fanovima (klijentima)

Drake to održava pjevajući o autentičnim ljudskim emocijama kako smo prethodno naveli. I koji je rezltat? Obožavaoci su povezani sa njim. Koliko fanova? Od jula 2021. godine, 39,1 miliona pratilaca na Twitteru , 51 milion na Facebooku i 85,5 miliona pratilaca na Instagramu.

Kada je njegov prijatelj Mustafa, pjesnik, rekao Drakeu da se mladi obožavalac iz Toronta bori protiv rijetkog oblika raka, Drake je snimio video poruku za mladićev 14. rođendan. U videu je rekao: „Pa, obožavam te. Ljubitelj sam ljudi sa srcem i mogu reći da imaš veliko srce“. Mladić, Zelek Marej, bio je oduševljen činjenicom da je Drake odvojio vrijeme da mu se lično obrati.

Takvi trneuci učvršćuju Drake-ovo mjesto u srcima njegovih obožavaoca.

3. Zadržite osjećaj pripadnosti rodnoj zemlji kao Drake

Baš kada se Drake obratio svom obožavaocu sa kojim je dijelio rodni grad Toronto, Drake-ovi osjećaju za njegovu rodnu zemlju duboko su bili urezani u njega.

Kada je 2011. godine Drake-u dodjeljena nagrada Allan Slaight, (naragda za istaknute mlade Kanađane), on je donirao 10.000 dolara Dikon Hallu, organizaciji koja radi na stvaranju mogućnosti za stanovnike Toronta sa niskim prihodima.

Zadržavanje osjećaja pripadnosti svojoj zemlji, slično je kao i dijeljenje emocija u muzici. Povezanost Drake-a sa njegovom zajednicom uveliko je dio njegovog brenda.

4. Saradnja je od vitalnog značaja

Kako u muzici, tako i u poslu, saradnja raspršuje inspiraciju i maštu. Drake je možda jedan od najpoznatijih muzičkih saradnika, sa projektima u kojima učestvuju različiti izvođači kao što su Rihanna, Nicki Minaj, The Weekend, Justin Bieber i ostali…

Ne samo da stvaranje i saradnja sa drugim umjetnicima proizvodi međusobnu inspiraciju, već i povezuje jednog umjetnika sa obožavaocima drugog. Primjenite ovu lekciju na poslovanje i brendiranje i vidjećete koliko moćno dijeljenje i pristup novim kliijentima može da raste. Saradnja može zahtjevati rad i kompromis, ali koristi su ogromne.

Drake-ov utivaj odjekuje u muzičkoj, sportskoj i modnoj industriji, a uspjeh poput njegovog poziva nas da proučavamo njegovo carstvo radi pouka i principa koje možemo primjeniti na sopstvene brendove i sopstvene industrije. Primjenom nekih od ovih strategija na vaš brend, možete da dubinski razvijete svoje poslovanje i uticaj.