Home Edukuj se 3 koraka za vlastiti PR i postizanje rezultata u medijima

3 koraka za vlastiti PR i postizanje rezultata u medijima

-

To je klasična simbiotska veza. Preduzetnicima je potrebna izloženost u medijima, a medijima su potrebne informacije brendova da bi popunili svoje stranice. To bi trebalo biti uravnoteženo partnerstvo. Pa … ne uvijek. Problem dolazi kada jednostavno ne dajete medijima ono što oni mogu koristiti, tj. ono što zanima njihove određene čitatelje.  

To se često svodi na nerazumijevanje načina na koji novinari rade i šta žele, ali isto tako može biti i na lijenost od strane internih ili agencijskih PR-a koji ustraju u slanju masovnih poštanskih pošiljaka već pretrpanoj štampi.  

medijima

Možda ne vjerujete, ali zapravo je iznenađujuće lako biti predstavljen u štampi. I ne morate imati dovoljno velik proračun da biste mogli zaposliti usluge PR agencije za neke najosnovnije usluge. Samo treba slijediti sljedeće korake.

1. Odaberite naslove medija koje vaša postojeća publika zapravo čita .

Kako? Pa, pokušajte uzeti uzorak sljedbenika na društvenim mrežama i pogledati koje medije prate. To je lagan početak. I ne bojte se objaviti objavu tražeći od njih da imenuju ili čak glasaju za svoje omiljene naslove.

Provedite i jednostavnu Googleovu pretragu naslova medija koji dopiru do vaših postojećih i potencijalnih kupaca i industrijskog sektora.

Postoje profesionalne baze podataka medija koje možete koristiti za sastavljanje popisa medija, ali one mogu biti skupe. Ako vam je budžet ograničen, možete razmisliti o prijateljstvu s drugim preduzetnikom i podjeli troškova.

Budite uvjereni ne radi se o IZNOSU naslova koje ciljate, već o CILJU PRAVIH – tj. medijima koje vaša ciljna publika zapravo konzumira (ovo morate naravno prvo definisati).

2. Pronađite kontakt podatke osobe kojoj treba pristupiti.

Ono što takođe trebate je pronaći imena i adrese e-pošte najboljih urednika i novinara kojima se zapravo treba obratiti.  

Pregledajte ih i pronađite novinara ili urednika odgovornog za sadržaj koji najbolje odgovara vašem proizvodu ili usluzi. Također možete otići na web stranicu izdavača naslova medija i tamo često pronaći kontakte.

A LinkedIn može biti još jedan sjajan izvor – ovdje često možete pronaći i adrese e-pošte, a ako ste Premium član, obratite se i direktno.

Ne zaboravite i na slobodne novinare – ovo može biti fantastičan način. Twitter, LinkedIn – oboje mogu biti vrlo korisni izvori ovdje. Počnite pratiti #journorequest na Twitteru i vidjet ćete šta novinari traže, a odgovor na ovo može biti izvrstan, a da ne spominjem besplatan način povezivanja i izgradnje odnosa s novinarima.

3. Navedite sadržaj koji će htjeti koristiti vaša ciljna grupa.

Kako znati koje informacije dati odabranom mediju? Prvi korak je biti stvarno jasan o tome koje tačno teme pokrivaju. Otkrivanje ovoga prilično je jednostavno – pogledajte sadržaj koji već koriste na što više njihovih medijskih platformi. Promatrajući redovne kategorije sadržaja koje imaju, brz je način utvrditi ono što se naziva njihovim “uredničkim stubovima”, ključnim sadržajem koji njihova publikacija nosi. Pod tim mislimo na pogled primarnih naslova sadržaja na web lokaciji ili stranice sadržaja u časopisu. Hashtagovi koje koriste na svojim društvenim mrežama mogu biti i zgodan trag.

Drugi je korak pogledati format ovog sadržaja – dužinu, ton – da li je neformalan i prijateljski ili je autoritativniji i ozbiljniji te ako je više tekstualno vođen ili teža slika.

Do sada ćete znati koje teme obrađuju i u kojem stilu. Treći korak je odlučiti koje informacije želite saopštiti čitateljima, koje se podudaraju s tim, i proslijediti ih novinaru ili uredniku – ili upakirati u saopštenje za javnost. Smatrajte da naslovi medija uvijek radije nose jedinstveni sadržaj – a ne informacije koje su njihovi konkurenti ponudili i preuzeli, tako da ćete trebati kreirati prezentacije i priopćenja za javnost koja će biti prilagođena.

Prezentacije i saopštenja za štampu obično se šalju u obliku jednostavnog, kratkog e-maila. U osnovi trebate priložiti koja je vaša priča (tema i određeni ugao), zašto je prikladan za taj naslov i vrijedan vijesti za objavljivanje sada – sve na najzanimljiviji način kao moguće. Umjetnost je istaknuti svoje prezentacije za javnost, ali uz određena uputstva i praksu nema razloga zašto ih nećete moći izraditi kao dobro PR agenciju i ubrati značajne nagrade koje izloženost štampi može donijeti.

Zaprati nas na Instagram i Facebook profilima i budi u toku sa svim informacijama koje se tiču preduzetništva.