Home Preduzetnici Zorana Glišić: "Zaza je za mene užitak i sigurnost"

Zorana Glišić: “Zaza je za mene užitak i sigurnost”

-

Preduzetnička priča koja nam stiže iz Banjaluke će vas rastopiti. Zasladite svoje zjenice uz priču o internet poslastičarnici Zaza.

Bili smo u gostima kod Zorane Glišić, osnivačice internet poslastičarnice Zaza. Zorana nas je provozala kroz put stvaranja njenog brenda, ali i otkirala neke svoje male slatke tajne. Hajde zajedno da ih otkrijemo.

“Zaza je slatka, topla, nježna, prirodna, udobna, srdačna i fleksibilna. Zaza je za mene užitak i sigurnost. Prva ideja o njoj se javila u isto vrijeme kad sam počela raditi na svom unutrašnjem djetetu, pa me ne čudi što je upravo ono sa svojim potrebama preslikano u ovaj budući brend” rekla je Zorana.

Zorana Glišić: Zaza je za mene užitak i sigurnost ja preduzetnik
Zorana Glišić: Internet poslastičarnica Zaza

Zorana nam je otkrila koliko je važno brinuti o sebi i svom zdravlju kada ste samostalni preduzetnik. Brojni izazovi i prepreke koje stoje na putu jednom preduzetniku mogu dosta da utiču kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje. Upravo iz tog razloga je važno od početka birati zdrave navike.

“Na početku obavljate sve funkcije samostalno. Sve što je potrebno jednoj firmi, koja bi inače imala tim radnika i eksperata, vi morate da obavljate sami, svaki dan, i pritom nemate ograničeno radno vrijeme, jer sve dok ste budni vi živite svoje planove i namjere. Lako je izgubiti se u tolikom poduhvatu i zaboraviti na svoje potrebe ukoliko nemate izgrađene navike koje vas usidravaju nazad odakle je sve i počelo, a to ste vi. Bez vas nijedna ideja neće biti realizovana, bez vas nijedan plan neće biti moguć, bez vas nema ničega zaista vrijednog za vas. I zato morate biti sebi ispred svake ideje, poslovnog plana, vizije koja vas vodi i misije koju ispunjavate. Daleko sam od savršene realizacije ove misli, ali se svakodnevno ustrojavam.”

Zašto sam sebe nazvala polu-preduzetnicom? Pa zato što još uvijek nisam praktično preduzetnica. Zaza još uvijek nije izgrađen brend. Trenutno radim na validaciji svoje poslovne ideje, testiram tržište i učim o preduzetništvu i u tehničkom smislu nisam preduzetnica. U suštinskom, mislim da sam oduvijek bila. Odrasla sam u porodici u kojoj žena upravlja svime, pa i privatnim poslom, tako da sam po uzoru na svoju majku razvila slične osobine i vještine. Naravno, savremeno preduzetništvo daleko je od onoga čemu svjedočimo svakodnevno, jer u Bosni I Hercegovini noviteti se ne prihvataju lako, ali radom na svojim mehanizmima, uvjerenjima, komunikaciji i ulaganjem u edukacije, poput ove koju trenutno pohađam (program Ja Preduzetnik), gradimo novi model preduzetništva zasnovan na vrijednostima savremenog čovjeka.”

“Sigurno ste pomislili, lako je njoj plivati u ovim vodama, jer je u njima i rođena. Moram vam reći – to i nije baš tako. Prvo, ne znam ništa o ekonomiji i s obzirom na to da sam godinama bila posvećena slovima, brojeve sam ostavila po strani i zaboravila kako se uopšte koriste. Pokazaće se da to i nije presudno, jer vrijednosti koje vas pokreću, vaše unutrašnje gorivo, prevazilaze sve prepreke i stvaraju nove puteve. Drugo, ova ideja je stara nekoliko godina. Na početku nisam imala podršku svoje porodice, baš zbog toga što i sami imaju svoj privatni posao i znaju koliko se truda i odricanja ugradilo u njega. Nijedna majka ne želi TO svom djetetu. Međutim, djeca ne slušaju uvijek svoje roditelje, tako da se istrajnošću i iskrenim uvjerenjem da je rad na podizanju svijesti o zdravoj hrani i zdravim navikama moj životni poziv počela razvijati Zaza, i to uz veliku pomoć moje majke i malog broja pravih prijatelja.”

Šta se zapravo krije iza brenda Zaza?

“Zaza je rođena kao internet poslastičarnica sa veganskim, posnim, prirodnim, sirovim i polusirovim poslasticama, koja nudi mini torte od 300 grama i klasik torte težine od 1.5 kg do otprilike 2 kg, čokoladice i kuglice, a uskoro planiramo i testiranje našeg kikiriki putera i naše sirove karamele. Kažem internet poslastičarnica zato što sam se bazirala na poslovanje putem društvenih mreža. Iako sam htjela raditi i slaniše, smutije i još svašta nešto, odlučila sam se za ovaj koncept poslušavši svoju iskusniju koleginicu iz Reset cold press, koja mi je rekla – Počni sa najmanjim mogućim brojem proizvoda. I to je zaista bio savjet vrijedan zlata. Tad ga nisam potpuno razumjela, jer nisam praktično znala šta me sve čeka i koliko posla stoji iza nečega naizgled jednostavnog, ali me je spasio. Zato ne zaboravite stvarati dobre odnose sa kolegama iz vaših branši. Žena je ženi najbolji prijatelj, ako to odluči biti, a biće kad shvati svoju posebnost i razriješi se straha od konkurentnosti”, rekla nam je naša mlada preduzetnica Zorana.

Zorana Glišić: Zaza je za mene užitak i sigurnost ja preduzetnik
Internet poslastičarnica Zaza

Odakle se rodila ideja za brendom Zaza?

Zorana nam je na ovo pitanje odgovorila podučena životnim lekcijama: “Poslovna ideja se, naravno, rodila iz moje potrebe, a potreba iz mog zdravstvenog stanja i intolerancije na laktozu, kazein i gluten. 12 godina je prošlo od uspostavljanja dijagnoze Hašimoto sindroma, nekih 8 godina od prvih simptoma intolerancije i oko 4 od promjene ishrane. I to je neka skraćena priča, jer oboljenja su se tad redala jedno na drugo. Ranije nutricionisti nisu imala značaj kao danas, nije se govorilo o moći hrane i uzrocima oboljenja koji su dublji od – ma to je nasljedno ili to je od stresa. Tražeći uzroke bolova i drugih simptoma koje mi ljekari tad nisu ispravno dijagnostikovali, otkrila sam neka alternativna saznanja i iskustva o liječenju AI bolesti, ali i ona iz klasične medicine koja se još uvijek ne primjenjuju na većini klinika u Evropi. Prvih nekoliko godina sam skupljala sve informacije do kojih sam mogla doći, pročitala malo more istraživanja i iskustava i tek koju godinu poslije promijenila ishranu na – bezglutensku, bez mliječnih proizvoda, bez bijelog šećera, bez crvenog mesa i jaja.”

“Šta sam naučila na tom putu? 
Zdrava hrana je ukusna, zasitna, neopterećujuća, raznolika i njegujuća. I nije nužno skupa.
Hrana može biti lijek, ali samo ako se shvati kao jedan od aspekata koji doprinose dobrom zdravlju i dobrom opštem stanju.
Čovjek je sastavljen iz tijela, uma i duha i svi ovi segmenti su podjednako važni.
Autoimune bolesti je itekako moguće liječiti i često izliječiti do te mjere da funkcionišete bez lijekova i većine simptoma.
Rijetko koji ljekar će ti to i reći. Skoro nijedan u BiH. Ne zato što ne žele, već zato što to nisu učili na fakultetu.”

“Svi smo u istom sosu pogođeni istim izvrnutim sistemom i zato želim podijeliti svoje iskustvo sa onima kojima je ono potrebno, stvoriti zajednicu u kojoj možemo jedni drugima biti podrška, učiti i rasti zajedno. Stvarati novi sistem. Zato trenutno radim na realizaciji kontinuiranih radionica zdrave hrane, gdje ćemo imati priliku da pripremamo zdrave i jednostavne recepte, jedemo ukusnu i zasitnu vegansku/posnu i vegetarijansku hranu, naučimo nešto o moći hrane, ali i podijelimo životne priče.”

Za kraj, Zorana je podijelila savjet za sve one koji se žele upustiti u preduzetničke vode, a plaše se njihovih dubina:
“Odustajanje kod mene ne postoji kao opcija sve dok vidim smisao u onome što radim. Dakle, istinski vjerujem u moć zdravih misli, navika, prirodne hrane i zajedništva, tako da me svi izazovi koji nailaze ne pozivaju na odustajanje, već na učenje, proširivanje svojih znanja, mogućnosti i potencijala. Što više vjerujete u sebe, sve je manje izazova koje vidite kao opasnost.

“Ono što volim kod sebe je to što čim mi se servira određeni izazov odmah izlistavam u glavi  potencijalne opcije za njihovo efikasno prevazilaženje. Dakle, prva reakcija je – nađi način da nastaviš dalje!
Mislim da je to veoma važno, jer mjesto na koje stavljate fokus je mjesto na kojem se sve i dešava. Onima koji se plaše prvog koraka do ispunjenja svojih snova rekla bih samo da je upravo taj prvi najstrašniji. Poslije njega vidiš da je u redu griješiti i ne biti savršen. Tu nema ničega pogrešnog, kao ni u tome što ste rođeni u BiH, iako je takvo mišljenje danas u trendu. Ovo je zemlja velikih potencijala koji se trenutno ne iskorištavaju. Buditi vi oni koji će to promijeniti!

Za još ovakvih inspirativnih priča, posjetite našu rubriku Zajednica preduzetnika. Bosna i Hercegovina je puna dragulja, otkrijte ko su.