Home Motiviši se Željeti više je zamka koja vodi do nezasitnog čovjeka

Željeti više je zamka koja vodi do nezasitnog čovjeka

-

Postoje neki praktični koraci koje možemo preduzeti kako bismo od života izvukli više od onoga što se novcem može kupiti.Tajna sreće ne nalazi se u traženju više materijalnog kratkotrajnog zadovoljstva, već u razvoju sposobnosti da se u manjem uživa.

U potrazi za najnovijim modnim trendom ili uređenjem doma, ponekad trošimo više novca nego što nam budžet dopušta. Sreća koju donosi kupovina više stvari uvijek je bila kratkog daha, a ponekad ju je čak pratilo i žaljenje. Što više kupujemo više želimo.

Neke stvari su neohodne:

Stvari. Stvari. Imovina. To je ono na čemu se temelji naša ekonomija – kupovina i prodaja roba i usluga.

Postoje neke stvari koje moramo kupiti da bismo živjeli svoj život: sklonište, odjeća i hrana… Ali mi imamo sa jedne strane potrebe a sa druge želje, a čini se da se to dvoje danas lako mješa.

Ovo nemojte pogrešno shvatiti. Ne sugerišemo da svi žive samo sa najosnovnijim potrebama. Samo želimo da vam prikažemo da kada izađemo iz ravnoteže i postanemo previše fokusirani na želju za većim stvarima, to može postati problem.

Opasnost da uvijek želite više:

Najtužniji smo kada postanemo nezadovoljni onim što imamo i odlučimo da želimo više.

Kada osjećamo da bismo trebali kupiti više, zaraditi više, imati bolji automobil ili veću kuću, ili kada odlučimo da nas posao ili čak supružnik nije dovoljno dobar, stvaramo nesreću za sebe. Želja za više stvara nezadovoljstvo našim životima i često dovodi do frustracije kada ne možemo zadovoljiti svoje želje. Ovo može prouzrokovati stanja poput ljubomore, ogorčenosti, ljutnje, depresije i anksioznosti.

To nas može navesti da povjerujemo da život nije pošten, do pohlepe, želje da nadmašimo druge i gubitka etike. U našoj želji za više, mogli bismo otkriti da kršimo osjećaj za dobro i loše da bismo dobili ono što želimo. Ako želimo više, čak se dešava i da nesvjesno nanosimo šetu drugima i da se borimo za nešto što zapravo nije trebalo da bude naše.

više

U budizmu npr. jedan od glavnih ciljeva je eliminisanje žudnje i želje, za koju se kaže da je korijen svih ljudskih patnji.

Mi ipak želimo više. Jedna anketa pokazala je da prosječna žena godišnje potroši skoro 400 sati kupujući više.

Za sticanje više stvari potrebno je više vremena, više truda i više novca. To zakrči naš um, pa čak može i zakoplikovati međuljudske odnose koje smo godinama gradili. Pa šta je to što nas tjera da želimo više?

Pogled na psihologiju:

Razmislite o novoj košulji ili mobilnom telefonu. Iako je u početku bilo uzbudljivo, kod većine nas to uzbuđenje ubrzo nestane.

Psiholozi to nazivaju navikavanjem. Ta nova stvar koju smo toliko željeli gubi svoj sjaj kad se naviknemo da je imamo. Tada ostajemo u želji za sledećom novom stvari, u beskrajnoj silaznoj spirali.

Ispunjavanje naših želja vodi ka većim željama. Možda vjerujemo da jednog dana možemo biti zadovoljni, ali to se rijetko dešava, jer pravo zadovoljstvo ne potiče iz želje.

Uticaj na zdravlje:

Želja za manje donosi osjećaj zadovoljstva, zadovoljstva onim što imamo. Poziva na poštovanje sadašnjosti važna je kompnonenta sreće. Nasuprot tome, želja za više može donijeti osjećaj nezodovljstva, stanje koje na kraju može dovesti do lošeg zdravlja.

Nekoliko studija pokazalo je da se blagostanje ljudi poboljšava kada se manje bave materijalističkim ciljevima i vrijednostima.

Prevođenje u praksu:

Rečeno je da stvari koje posjedujete na kraju posjeduju vas.

Pogledajte smo vrijeme koje ste proveli radeći da biste zaradili novac za kupovinu stvari, a da ne spominjemo vrijeme provedeno u istraživanju, razmišljanju, kupovini, organizovanju, čišćenju, održavanju, popravci ili zamjeni stvari. Na mnoge načine postajemo sluge svoje imovine.

Prvo smanjite svoju izloženost iskušenju. Zatim provjerite da li se ono žto kupujete uklapa u ono što već imate. Ako posjedujete samo crne pantalone i kupite par smeđih cipela, iznenada ćete otkriti da vam trebaju neke smeđe pantalone. Ne stvarajte razloge da kupujete više.

Preispitajte ono što već imate. Da li vam zaista treba još jedna bijela košulja? Da li će vam taj novi jastuk zaista poboljšati život?

Naučite da vrijednujete iskustva a ne stvari. Uložite vrijeme i energiju u činjenje stvari za druge. Podsjetite se na ono što je zaista važno za prijatelje, porodicu… Takođe ključno je da sebi postavite granice. Iako je ograničenje samoga sebe potcijenjeno, ono mnogo doprinosti želji i posjedovanju manjeg.

Zapamtite, uvijek će postojati novija i bolja stvar koju želite da imate, ali to sklupljanje je samo kratkotrajna nezasitna sreća.