Home Motiviši se Zašto san o napretku ubija vaš uspjeh?

Zašto san o napretku ubija vaš uspjeh?

-

San po samoj svojoj prirodi nije nešto što sada imamo, niti je to nešto što ste doživjeli prije. Razlog zašto san toliko često može da stvori anksioznost i kasniju stagnaciju našeg napretka je taj što predstavlja previše promjena. To što je mnogima najfrustrirajuće jeste što nismo ni svjesni zašto je to tako i odakle dolazi.

Mogli bismo krenuti ka novom cilju sa entuzijazmom i puni ideja, ali u relativno kratkom roku bismo se zaustavili. Možda postoje okolnosti koje se pojavljuju niotkuda i koče nas.

Šta se dešava?

Vaša podsvijest se bori da vas zaštiti. Kao neka vrsta slijepog puta u vašem umu i odmiče vas od onoga šro smatra prijetnjom statusu quo.

Zašto podsvijest to radi?

Sve što naša podsvijest treba da zna je da je do danas status quo rezultirao vašim daljim preživljavanjem. Nije važno šta se to događa, zbog čega često vidite ponavljanje destruktivnog ponašanja.

Vaša podsvijest je dio vašeg drevnog mozga. Prije nego što smo razvili bilo šta što bismo mogli nazvati svjesnim ili proračunatim umom, morali smo se osloniti na instinkt. Vaš svjesni um je divna stvar, ali ako biste morali produbiti i razmotriti mogućnosti za sve u svom životu, vjerovatno ne biste preživjeli prvu zimu.

Ono što omogućava vašoj podsvijesti da tako brzo funkcioniše je emocionalna energija. Podsvijest bilježi emocionalno iskustvo, dobro ili loše, kao nešto od čega se treba kretati prema ili od njega. To je način na koji mu moramo pristupiti kada želimo reprogramirati nova ponašanja i ukloniti prepreke našem napretku.

Emotivni jezik podsvijesti je razlog zašto psiholozi često traže da otkriju traume iz djetinjastva kod svojih pacijenata. To je zato što se puno ponašanja uključujući destruktivno ponašanje, rađa iz duboko usađene averzije prema nečemu što nam se prije dogodilo.

san

Šta ovo znači za naše snove i težnje za budućnošću?

Podsvijest ne voli promjene jer predstavlja nepoznato, a nepoznato donosi rizik!

Na mnogo načina snovi predstavljaju borilište između naših svjesnih i podsvjesnih umova. Šta onda možemo da učinimo, da reprogramiramo svoju podsvijest da prestane da radi protiv nas i zapravo počne da radi za nas?

Hranite svoju podsvijest kapanjem pozitivnim emocionalnim odgovorima, sličnim onima koje biste osjećali u slučaju da vaš san postane stvarnost za vas.

Evo liste za provjeru koju možete da pratite kao vodič:

1. Identifikujte svoj san – Budite zaista precizni o tome i shvatite tačno šta će vam značiti kada to postignete.

2. Postavite namjernu namjeru u smijeru svog sna – Na primjer, možda biste željeli da kupite novu kuću, pa stavite bilo koju sumu novca za koju smatrate da vam neće nedostajati, na štedni račun.

3. Jednom kada ispunite svoj minimalni rezultat, proslavite ga emocionalno – kao da ste upravo postigli cilj iz snova. To bi moglo uključivati zatvaranje očiju i predstavljanje sebe u kući iz snova (kao što je prikazano u gornjem primjeru). Kako god evocirate emocionalno stanje u sebi, zaista sjedite sa njim i osjećajte ga.

4. Obratite pažnju na ta osjećanja – Zaključajte ih. Primjetite šta vam se fizički dešava, bilo da se radi o lepritima u stomaku ili porastu broja otkucaja srca. Usredsredite se na to i samo sjedite sa senzacijom. Možda će trebati vremena za ovo, ali držite se toga. Zatim, kada pravite korake ka svom cilju ili samo razmišljate o svom novom životu, ove emocije i fizičke reakcije treba da se pojave prirodno.

Ono što mi ovde radimo u suštini poručujemo vašoj podsvijesti da je u vašem novom životu sve u redu.  Ovaj proces nazvan „mikro-prebacivanje“, ali možete ga nazvati kako god želite, uradite, i ne samo da će vam podsvijest prestati da se koči sa sabotirajućim ponašanjem, već će stvoriti i složeni efekat započinjanja da vam aktivno pomaže. Počećete da primjećujete mogućnosti i veze koje će stvoriti pravi napredak.