Home Edukuj se Zašto je nužno sprovođenje analize konkurencije?

Zašto je nužno sprovođenje analize konkurencije?

-

Naučite najbolje način za sprovođenje analize konkurenata i kako vam to može pomoći da poboljšate svoje proizvode ili usluge.

Rutinsku analizu konkurenata sprovodite kako biste razumjeli snage i slabosti vaših konkurenata i identifikovali praznine na tržištu. Analiza konkurenata može vam pomoći da poboljšate svoj proizvod ili uslugu, bolje opslužite ciljnu publiku i povećate profit.

Ova analiza treba da sadrži karakteristike konkurenata, udio na tržištu, cijene, marketing, diferencijatore, snage, slabosti, geografiju, kulturu i ocjene kupaca.

Važno je analizirati konkurenciju u različitim fazama vašeg poslovanja kako biste bili sigurni da svojim kupcima pružate najbolji mogući proizvod ili uslugu po pravoj cijeni.

Šta je analiza konkurencije?

Analiza konkurenata je postupak identifikovanja preduzeća na vašem tržištu koja nude proizvode ili usluge slične vašim i njihovo procjenjivanje na osnovu skupa unaprijed utvrđenih poslovnih kriterijuma. Dobra analiza konkurenata pomoći će vam da vidite svoje poslovanje i konkurente očima svojih kupaca da biste odredili gdje možete da se poboljšate.

Zašto je analiza konkurenata važna?

Važno je sprovoditi rutinske analize konkurenata tokom životnog ciklusa vašeg poslovanja kako biste bili u toku sa trendovima na tržištu i ponudom proizvoda. One vam mogu otkriti relativne informacije o zasićenosti tržišta, poslovnim prilikama i najboljim praksama u industriji.

U nekim slučajevima ćete možda otkriti da ste u konkurentskom nepovoljnom položaju, iz tog razloga možda ćete morati da napravite promjenu kako biste održali obim prodaje. U drugim slučajevima ćete primjetiti da imate prednost koja vam može omogućiti da napravite promjenu koja povećava vašu prodaju ili profit.

Jednom kada izvršite analizu konkurenata, možete je koristiti za poređenje i mjerenje budućeg rasta. Takođe vam može pomoći da otkrijete ko su vaši trenutni konkurenti tokom svake faze poslovanja. Obavezno redovno ažurirajte svoje analize.

Previše preduzeća rano vrši analizu konkurenata, a zatim zapostavlja kada se njihov brend uspostavi.

Šta treba uključiti u analizu konkurencije?

Sprovođenje opšte SWOT i PEST analize je dobro mjesto za početak, ali postoji nekoliko drugih komponenti koje treba uzeti u obzir u analizi konkurenata. Važno je uključiti što više podataka kako biste stvorili tačnu procjenu u odnosu na vaše poslovanje. Moraćete da prikupite informacije o potencijalnim konkrentima i njihovim karakteristikama, cijenama, kvalitetu usluge, snagama i slabostima. Možete da napravite sopstvenu analizu konkurenata ili da koristite šablon za analizu konkurencije.

analize ja preduzetnik

Slijedi lista 10 najboljih komponenti koje bi svaka analiza konkurenata trebalo da sadrži:

1. Matrica karakteristika: Pronađite sve funkcije koje imaju proizvodi ili usluge svakog direktnog konkurenta. Držite ovo u proračunskoj tabeli sa uvidima konkurenata kako biste vizuelno predstavili  kako se kompanije slažu jedna protiv druge.

2. Procenat tržišnog udjela: Ovo pomaže da se utvrdi ko su vaši glavni konkurenti na vašem tržištu. Ne isključujte u potpunosti veće konkurente jer oni mogu mnogo toga da nauče o tome kako uspjeti u svojoj industriji.

3. Cijene: Odredite koliko vaši konkurenti naplaćuju i gdje padaju na količinskom i kvalitetnom spektru.

4. Marketing: Koju vrstu marketinške strategije koristi svaki konkurent? Pogledajte web lokacije konkurenata, prisustvo društvenih medija, vrstu događaja koje sponzorišu, njihove SEO strategije, njihove slogane i trenutne marketinške kampanje.

5. Diferencijatori: Po čemu su vaši konkurenti jedinstveni i šta reklamiraju kao svoje najbolje kvalitete?

6. Prednosti: Prepoznajte šta vaši konkurenti rade dobro i šta im odgovara. Da li recenzije ukazuju da imaju vrhunski proizvod? Da li imaju visoku svijest o brendu?

7. Slabosti: Utvrdite šta bi svaki takmičar mogao učiniti bolje. Da li imaju slabu strategiju društvenih medija? Da li im nedostaje internet prodavnica? Da li je njihova web stranica zastarjela? Ove informacije mogu vam dati konkurentsku prednost.

8. Geografija: Pogledajte gdje se nalaze vaši konkurenti i regione koje pružaju. Da li su to kompanije od cigle ili maltera ili se glavni dio njihovog posla obavlja preko interneta.

9. Kultura: Provjenite ciljeve konkurenata, zadovoljstvo zaposlenih i kulturu kompanije. Da li su to vrste preduzeća koje oglašavaju godinu osnivanja ili su moderni startupi? Pročitajte recenzije zaposlenih radi uvida u kulturu kompanije.

10. Pregledi kupaca: Analizirajte preglede kupaca, bilježeći i prednosti i nedostatke. U sistemu sa 5 zvjezdica pogledajte recenzije sa 5, 3 i 1 zvjezdicu.

Savjet: Recenzije sa 3 zvjezice su često najiskrenije.

Koji su koraci za pisanje analize konkurenata?

Kada pišete analizu konkurenata, važno je biti što objektivniji i iskreniji. Analiza konkurenata je korisno sredstvo koje vam može pomoći da poboljšate poslovanje i bolje opslužite publiku.

Ovo je postupak u sedam koraka za sprovođenje analize konkurenata:

1. Identifikujte prozvode ili usluge koje želite da procjenite

2. Utvrdite svakog direktnog ili indirektnog konkurenta za te proizvode ili usluge.

3. Istražite sve konkurente lično i na mreži. Koristite grupu, ako je moguće da biste dobili različita mišljenja o konkurentskim proizvodima ili uslugama.

4. Dokumentujte svoja istraživanja u pisanoj analizi. Ovo može da varira u zavisnosti od proizvoda ili usluge, ali često uključuje tabele poređenja, grafikone i pisani tekst. Uvjerite se da je vaš dokument sadržajan.

5. Utvrdite područja za poboljšanje sopstvene konkurentnosti. Na primjer, da li biste mogli da poboljšate kvalitet svojih proizvoda ili usluga promjenom funkcije, da smanjite cijenu svojih proizvoda ili usluga da biste bili konkurentniji ili da razvijete novi proizvod ili uslugu koji se odnose na oblast za poboljšanje?

6. Učinite poboljšanja koja ste smatrali prikladnim ili neophodnim.

7. Izmjerite prodaju i dobit na osnovu promjena koje ste napravili da biste utvrdili da li ste napredovali.

Nakon sprovođenja analize konkurencije, koristite informacije i najbolje prakse koje ste iu njih naučili da biste poboljšali svoje poslovanje. Sprovedie svoje novo znanje kako biste se razlikovali od konkurencije i bolje služili kupcima.