Home Motiviši se Uspjeh i nije toliko daleko, tu je tri koraka od tebe

Uspjeh i nije toliko daleko, tu je tri koraka od tebe

-

Uspjeh kao da stalno bježi od nas, jurimo za njim ali ga ne možemo stići. Zatrpani do guše pravilima i savjetima kako nešto treba ili ne treba uraditi, često ne umijemo izdvojiti one bitnije faktore na koje treba usmjeriti veliki dio naše pažnje. Koje su to zapravo tri ključne stvari na kojima treba da zadržimo fokus i kako se fokusirati? Postati preduzetnik nije najlakša stvar na svijetu, ali nije ni toliko teško koliko u  većini slučajeva mislimo da jeste.

Piše: redakcija/Sonja Milinčić

Jesmo li pobijedili strah?

Koliko toga bismo bili spremni učiniti u životu da ne postoji strah? Strah koji je kočnica za svaki naš uspjeh. Strah koji nas parališe i veže za ustaljena pravila življenja, za radno mjesto, toksične odnose, ne dozvoljava nam da ga se oslobodimo i idemo dalje. Još ako je udružen sa uvjerenjem da nam je tako najbolje. Ćuti, dobro je, može i gore, trpi. Prvo tura jutarnje mučnine, pa prva kafa, psihička priprema i odlazak na posao koji je i izazvao buđenje sa mučninom. I tako svaki dan, još sutra, može i gore, ovo je najsigurnije.

Onda dođe ova pandemija kao glavni pokazatelj da ni jedno radno mjesto nije toliko sigurno koliko smo svi bili uvjereni da jeste. A trpili smo, gurali svaki dan s mislima da bolje treba da dođe, nije došlo. Znate li da postoje ljudi koji su pokazali zube strahu i da se taj život nakon pobijeđenog straha naziva preporodom?  To stvarno i jeste preporod. Okretanje leđa balkanskim  pravilima življenja i okretanje sebe sebi, pisanje novih pravila umjesto življenja po onim ustaljenim koja nam se nalažu gotovo od rođenja.

Da probamo?  Lakše je nego što mislimo. Okej, pobijedili smo strah. Uspjeh nam je malo bliže. Šta dalje?

uspjeh japreduzetnik.com

Povezivanje kao ključan faktor za naš uspjeh

Možda ne najbitniji, ali svakako jedan od bitnijih faktora kod pokretanja vlastitog biznisa, a i svega u životu jeste povezivanje. Povezati se znači preći još jednu stepenicu koja vodi do cilja, a to je uspjeh. Turbulentno okruženje,  manjak vremena i današnji način života pokazali su jedno, da su kontakti izuzetno važni i bitni u borbi sa svim obavezama koje nam nameće ovaj ubrzani životni tempo. Jednostavnije rečeno, danas smo bez kontakta ništa. Ne kaže se bez veze da nikada ne znamo kada će nam neko zatrebati, isto tako nikada se ne zna ni kada ćemo mi nekome trebati, upravo zato povezivanje jeste ključ opstanka.

Pored dolaska do novih informacija, razmjene iskustava, podrške ili kritike, povezivanje je najbitnije kod pomoći. Činjenica jeste, ma koliko sposobni bili ne možemo sve sami, prije ili poslije će nam zatrebati pomoć. Kada dođemo do toga, tada naši kontakti stupaju na scenu. Svi oni odnosi koje smo gradili do tada će se pokazati kao izuzetno korisni i potrebni u našem daljem poslovanju i razvijanju.

A jesmo li inovativni?

Danas smo bombardovani raznim sadržajima sa raznih strana. Doživljavamo ogromno zatrpavanje istim ili sličnim informacijama koje u većini slučajeva filtriramo. Mnogo istog sadržaja dovodi do opojne disfunkcije gdje mi prestajemo obraćati pažnju na sve što ima veze s tim sadržajem, pa šta je onda ono što ipak zadrži malo naše pažnje?  Nešto novo?  Inovativno?
Suma sumarum, na čemu god da radimo ono što će naš rad održati u životu jeste inovativnost.

Konkretno kada je riječ o biznisu, izdvajanju baš našeg biznisa u moru drugih može jedino pomoći nešto novo. Nešto što nema niti jedan biznis do sada, nešto za šta se možemo uhvatiti, s čim možemo ići pred ljude sigurni da ćemo im privući pažnju baš u onolikoj mjeri u kojoj smo to zamislili. Činjenično stanje pokazuje da je danas teško smisliti nešto što već ne postoji, još je teže već postojećem izvući notu inovativnosti koja bi privukla i „kupila“ ljude. Kada to uspijemo, možemo reći da smo uspjeli!