Home Edukuj se Tvoj prvi dan na poslu-kako se pripremiti?

Tvoj prvi dan na poslu-kako se pripremiti?

-

Ah ta čuvena rečenica: „Prvi dan na poslu“. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Obično kad pomislimo na prvi dan na poslu, preplavi nas more anksioznosti, trnci nervoze počnu igrati po tijelu, javlja ti se bol u stomaku kao i svi drugi grozni, bespotrebni simptomi.

Prvi dan na poslu zvuči kao stres, gomila stresa koji kruži tvojim mislima i tijelom. Ali ne! Ne želim da se tako osjećaj prvog dana na poslu. Pa zaboga, to je posao koji ćeš raditi najmanje mjesec dana, ne želiš da se svaki dan kući vraćaš sa glavoboljama. Zato sam tu ja, da ti pomognem, da te usmjerim, da naučiš. Hajde pođi sa mnom, biće ovo zabavna vožnja.

Šta misliš o tome da ti napišem 6 savjeta koje bi trebao primjeniti prvog dana na poslu? Da sam na tvom mjestu ja bih prihvatila, jer znam da će ti ovih 6 savjeta sigurno biti od pomoći. Pa hajde da krenemo.

Budi aktivni slušalac

Pitaš se „Šta li znači to budi aktivni slušalac?“, e pa sad ću da ti objasnim. Dok provodiš svoje vrijeme prvog dana na poslu, pažljivo slušaj šta ti poslodavac, ali i kolege pričaju. Međutim, nemoj samo ko neki tupavac da klimaš glavom i trepćeš okicama, već postavi i ti po neko pitanje. Postavljajući pitanja, daješ doznanja i direktoru i kolegama da ti je stalo do posla i da želiš da učiš i napreduješ. Vjeruj mi.

Budi tačan/na

Pa ne moraš da kasniš baš prvog dana na poslu, zar ne? Kreni ranije od kuće i pojavi se 10ak minuta prije početka radnog vremena na poslu. Ne moraš baš dolaziti pola sata ili sat ranije, ali 10ak minuta je sasvim optimalno.Pored toga, saznaj koliko ti vremena treba do tvoj posla. Pitaš se kako? Pa jednostavno. Nekoliko puta prošetaj, ili ukoliko je posao udaljen, provozaj se do svog radnog mjesta. Na taj način ćeš znati koliko ti je u prosjeku potrebno vremena da dođeš na posao kako ne bi kasnio/la.

prvi dan na poslu ja preduzetnik

Osmijeh

Svi znamo da je prvi utisak bitan. Nasmij se kad se upoznaješ da novim ljudima i rukuj se sa njima. Predstavi se jasno i glasno i nemoj biti sramežljiv/a. Vjeruj mi da će tvoje kolege zapamtiti taj tvoj ulazak prvog dana na poslu. A lijepo je kad nekom ostaneš u sjećanju, zar ne?

Kodeks oblačenja

Razmisli malo o svojoj poziciji na poslu i prema tome odredi svoj kodeks oblačenja. Ukoliko firma ili kompanija u kojoj si se zaposlio/la ima već definisan kodeks oblačenja, dobro ga prouči i poštuj. Ovo je veoma važno jer ponekad naš način oblačenja može odbiti ljude da nam priđu ili pošalje pogrešnu poruku. I sam/a znaš kakav je mentalitet nas Balkanaca, volimo da sudimo na osnovu izgleda i svega što je vezano za njega.

Razgovor, razgovor i razgovor

Pričaj sa većim brojem ljudi. Razgovorom možeš saznati jako vrijedne informacije koje se tiču posla i same firme u koju si primljen/na. Većina ljudi voli one osobe koje su druželjubive i spremne za razgovor. Kada prostorija odzvanja od eha kolega sa posla to je znak da se itekako dobro slažu.

Budi od pomoći

Zamisli koliko će te kolege zavoljeti kada im daš doznanja da si tu kada budu trebali nečiju pomoć. Tvoja pedanost poslu i kolegama zajedno sa pozitivnom energijom kojom odišeš su pun pogodak. Kada izgradiš temelj povjerenja i kolegijalnosti, vjeruj mi da ćeš biti omiljeni/na u poslovnom društvu.

Napiši svoj elevator pitch

Ako ne znaš kako, odgovor možeš da pronađeš na našem sajtu, i da napišeš svoj elevator pitch.

Prati nas i na Instagramu i Facebooku i pronađi svoju dnevnu dozu inspiracije.