Home Motiviši se Šta je to zona komfora u preduzetništvu?

Šta je to zona komfora u preduzetništvu?

-

Zona komfora. Taj mali svijet koji te okružuje u kojem se osjećaš sigurno i plašiš se da proviriš kroz prozor. Ali šta ako te u daljini čeka tvoja idealna prilika za uspjeh?

Šta ako nikad ne rizikujem?

Razmislite, koliko puta u životu ste nešto željeli da uradite ali ste odustali jer ste jednostavno navikli na svoju svakodnevnicu, jer je tamo udobnije? Nekad ste možda i pokušali, ali ste osjetili neku neprijatnost i jednostavno odlučili da se vratite u svoju zonu udobnosti, zonu komfora.

Zona komfora je za svakoga individualna, drugačija. To je mjesto gdje smo najsigurniji, tu nema iznenađenja, nema rizika, nema dobiti. Tu nam je sve poznato i predvidivo. Da li tako želimo da živimo? Da nikada ne saznamo koje su naše granice izvan toga, šta je to sve što možemo postići?

Nepoznate situacije nam izazivaju anksioznost, a to je osjećanje strepnje, straha kada procjenjujemo da postoji neka potencijalna opasnost. I to je normalno, ali mi možemo da radimo nešto uprkos tome što se osjećamo anksiozno. Ne trebamo dozvoliti da nas to koči da napravimo bilo kakvu promjenu u životu, i da se stalno pitamo „Šta ako…“.

zona kofmora ja preduzetnik

Često znamo da treba da napravimo korak naprijed, ali to ipak ne učinimo. Želimo da živimo bolje, da započnemo nešto novo, i znamo šta je to šta treba da uradimo, ali nas nešto spriječava. To što nas spriječava su često naša iracionalna uvjerenja „Šta ako ne uspijem, neću to moći da podnesem“, „Šta ako se desi nešto strašno, ipak je bolje da ne radim ništa“ „Šta ako se pokažem nesposoban“. Ponekad su ova uvjerenja veoma blokirajuća te je potrebno da se posavjetujemo i sa stručnjakom, ukoliko ih ne možemo sami prevazići.

Nema ništa loše da želimo da nam je stalno prijatno i da uživamo, ali učenje, promjena, rast i razvoj povremeno podrazumijevaju dozu neprijatnosti, pogotovo na početku.  Prvi korak jeste najteži, ali kada ga napravimo, kasnije je mnogo lakše.

Ukoliko organičavamo sebe na ono što već znamo, moguće je da propuštamo nove prilike, nova iskustva. Izlazak iz zone komfora predstavlja rizik, ali ako ne izađemo iz nje, ne možemo da rastemo, opada nam kvalitet života.

Pa, šta onda birate?

Zona komfora ili zona uspjeha?

Piše: Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom

Ukoliko ti bude potrebna podrška ili glas stručnjaka, pošalji poruku Instagram profilu @centarzalicnirazvoj.
Budi slobodan/na da se obratiš i svom JaPreduzetnik profilu na Instragramu i Facebooku.
Do sljedećeš čitanja, prelistaj koje smo to sve zanimljive tekstove objavili ove sedmice.