Home Edukuj se Razgovor za posao-kako se pripremiti?

Razgovor za posao-kako se pripremiti?

-

Kada si naučio kako da napišeš dobar CV obrazac, vrijeme je da primjeniš neke praktične savjete za tvoju pripremu za razgovor za posao. Važno je da zapamtiš da nikada nećeš dobiti drugu priliku da ostaviš prvi utisak, pa je važno da daš sve od sebe kako bi ostavio dobar prvi utisak na poslodavca.

Odjevna kombinacija

Složićeš se sa mnom da je odjevna kombijacija koju ćeš nositi na razgovoru za posao sastavni dio pripreme za sam intervju. Probaj da odabereš odjevnu kombinaciju koja se najviše slaže sa kompanijom i poslom kojim ćeš se baviti kada te poslodavac odabere kao najkvalitetnijeg kanditata. Ukoliko ne znaš šta da obučeš, uvijek idi na klasiku, jer ona uvijek dobro prolazi. Svoju odjevnu kombinaciju pripremi veče prije samog razgovora za posao i pobrini se da bude čista, uredna i ispeglana. Niko ne voli aljkave i nemarne osobe. Kada smo te obukli, idemo na sljedeće korake.

Zapamti šta si napisao/la u CV obrascu

Prije nego što te poslodavac pozove na razgovor za posao, on će morati da pročita tvoj CV obrazac. Sva radna iskustva ili vještine koje si naveo/la u svom životopisu su kec u rukavu o kojima možeš razgovarati tokom intervjua. Poslodavcu se dopušta sloboda da ti postavi pitanje o bilo kom dijelu tvog CV obrasca, i zbog toga je veoma važno da znaš šta si napisao/la. Može tražiti od tebe da mu opišeš na kojoj poslovnom poziciji si bio u prethodnoj firmi ili da traži o tebe da mu dokažeš vjerodostojnost svih pozitivnih osobina i karakteristika kojima si obogatio/la svoj životopis. Zato budi pažljiv i oprezan dok ga budeš pisao/la. Zapamti, nikada nemoj da lažeš o svojim osobinama, vještinama i sposobnostima u svom CV obrascu samo kako bi ga obogatio, jer to nekada može biti mač sa dvije oštrice.

Ogledalo ti je prijatelj

Prije nego što odeš na taj famozni razogovor za posao, bilo bi od velike koristi da uvježbaš svoje predstavljanje i pozdravljanje sa poslodavcem ispred ogledala. Uvježbaj ton glasa kojim ćeš se predstaviti i to kako ćeš se rukovati sa poslodavcem (stisni tu ruku kada se budeš pozdravljao/la, jer niko ne voli mlitavce). Takođe od velike je važnosti da uvježbaš svoje pokrete, gestikulaciju i držanje tijela tokom razgovora. Nemoj da sjediš kao na kauču kod svoje kuće, nemoj da se zavališ u stolicu, takođe probaj da ne držiš ruke skupljene u laktovima i prekrštene jer to odaje utisak da nisi zainteresovan/a i da si „zatvoren/a“. Umjesto toga, blago nagni trup prema sagovorniku, stavi ruke pored tijela ili na koljena, blago klimaj glavom na ono što sagovornik priča kako bi mu dao/la do znanja da ga slušaš. Još bolje bi bilo da ti neko iz porodice ili prijatelja glumi poslodavca i da na taj način uvježbaš tok samog razgovora.

ja preduzetnik razgovor za posao

Uvježbaj odgovore na najčešće postavljena pitanja na razgovoru

Ako ne znaš koja su to pitanja koja se najčešće postavljaju na razogovoru za posao evo prilike da saznaš.

 Najčešća pitanja su:

  • Reci nešto više o sebi?
  • Zašto misliš da ćeš dobiti posao?
  • Šta je tvoja najjača osobina?
  • Koje su tvoje mane?
  • Jesi li spreman/na odmah doći na posao ako te iznenada pozovemo?
  • Zašto želiš da radiš ovdje?
  • Zašto si baš ti prava osoba za ovaj posao?
  • Reci nam nešto o svojim ciljevima?
  • Zašto si napustio prethodni posao?
  • Gdje se vidiš za nekoliko godina?

To su neka od najčešće postavljanih pitanja na razgovoru za posao. Nemoj u potpunosti zapamtiti i naučiti napamet svoje odgovore, ali imaj predstavu o tome šta ćeš reći. Kada odgovaraš, želiš da tvoj odgovor bude prirodan, spontan i inteligentan. Budi otvoren/na i za druga pitanja i zaista razmisli o tome šta ti možeš ponuditi budućoj firmi ili kompaniji.

Istraži kompaniju i radno mjesto na koje se prijavljuješ

Zapiši sva pitanja koja imaš o bilo čemu, kako bi ih mogao/la postaviti tokom intervijua. Ukoliko postoji bilo kakav zahtjev od strane posla koji ti nije jasan, svakako bi trebao/la pitati poslodavca da ti pojasni. Zapamti da uvijek lijepo izgleda kada uđeš u razgovor postavljajući inteligentna pitanja. To pokazuje da si uložio trud i napor u pripreme za razgovor. Nikada ne postavljaj pitanja čisto da bi ih postavio/la jer će poslodavac to primjetiti. Tvoja pitanja trebaju biti istinska i relevantna.

Saznaj vrstu intervjua na koji ćeš ići

Postoji nekoliko uobičajenih vrsta intervjua kao što su jedan na jedan, grupni i bihevioralni. Ne bi trebao/la pretpostavljati i nagađati kakva vrsta intervjua tebe čeka. Nemoj se ustručavati da pitaš osobu koja je zadužena za odnose sa kandidatima kakav će biti intervjua ako ne znaš. Intervju će biti korisniji za obe strane ako budeš spreman/na.

Nemoj da kasniš

Niko ne prašta kašnjenje na razgovor za posao, zbog toga saznaj koliko ti je vremena potrebno da stigneš na odredište. To možeš da saznaš tako što ćeš nekoliko dana prije intervjua, otići do firme/kompanije i procjeniti koliko ti je vremena potrebno. Uzmi u obzir i gužve u saobraćaju. U redu je doći do 10 minuta ranije, ali ne više od toga. Takođe zapiši u imenih telefonski broj svog poslodavca koji ćeš okrenuti samo u slučaju da se izgubiš ili ukoliko ćeš kasniti iz opravdanih razloga.

Za još korisnih savjeta zaprati nas na Instagramu i Facebooku.