Home Motiviši se Po HITNOM postupku uvesti ova pravila u život

Po HITNOM postupku uvesti ova pravila u život

-

Piše: Redakcija/Sonja Milinčić

Često prva misao nakon što ujutro otvorim oči mi je bila kako bi to bilo ne živjeti na Balkanu? Nema te stvari koja čovjeka može razbuditi kao promišljanje o životu ovdje. Koliko ga volim toliko bih željela da se mnoge stvari promijene jednom i zauvijek. Često nesvjesni toga koliko nas nametnuti standardi i pravila mogu gušiti i ne promišljamo o tome da nešto valja mijenjati. Pola života pratimo neka nepisana pravila, koja nas vode ne znamo ni sami gdje, ali to tako treba. Svaki vid individualnosti i opiranja tim sumanutim pravilima je krajnje nezamisliv. I dokle tako?


Nisi se ni rodio a već se zna, kad ti je vrijeme za stupanje u bračnu zajednicu, vrijeme za ostvarivanje u ulozi majke ili oca. Zna se da su dobre ocjene ključ svega i da se fakultet bira u skladu sa potrebama tržišta rada, a ne zato što je nešto čime se ti možda želiš baviti u svom životu. I tako dok si ti marioneta sopstvenog života, balkanska pravila življenja lagano potežu konce. Nisi se ni okrenuo a  tvoj život ti je proletio pred očima.

Da se život na kraju ne bi sveo na kukanje za onim što smo mogli, trebali ili željeli. Predlažem da po hitnom postupku uvedemo svi naša pravila u naše živote. Pravila koja će nalagati da se bavimo onim što volimo, da studiramo kada nam se studira, ono za šta smo stvarno zainteresovani, a ne da to bude nešto s čim ćemo danas sutra imati dobru platu. Do dobre plate je moguće doći i baveći se onim što stvarno voliš i u čemu stvarno uživaš.

A sve i da nije tako, dobra plata ne kupuje sreću. Srećni ćemo biti tek kada se mi budemo lijepo osjećali u svemu što radimo. Nadam se da će moj prijedlog biti što prije usvojen i da će svako od nas uzeti olovku u ruke i zapisati sopstvena pravila.  A sve i da želimo život bez pravila, ne moramo ih ni imati, kako god da okrenemo bitno je da okrenemo leđa ovim balkanskim pravilima, a dalje je sve naša volja. Koja je je l’ tako i najbitnija?