Home Edukuj se Platforma za grafički dizajn: Čudo zvano Canva

Platforma za grafički dizajn: Čudo zvano Canva

-

Da li si čuo/la za aplikaciju zvanu „Canva“? Jesi? Odlično! Nisi? Još bolje, sad ćeš sve sa saznaš. Hajde da naučimo nešto novo.

Canva je aplikacija koja služi za grafički dizajn i omogućava njenim korisnicima da kreiraju grafike za društvene mreže, prezentacije, plakate, dokumente i drugi vizuelni materijal. Korisnici mogu birati između profesionalno dizajniranih prijedloga ili kreirati svoj proizvoljni vizual. Ono što tebe sigurno zanima jeste da li je aplikacija besplatna? Aplikacija jeste besplatna, ali nudi pretplate uz plaćanje poput Canva Pro i Canva fot Enterprise za dodatne funkcije. Ukoliko ugledaš da na nekom elementu u aplikaciji stoji zlatna krunica, to znači da se taj element plaća.

Vjerujem ako si početnik u svom poslu, ili ako nemaš novca za grafičke dizajnere da ti napravi logotip, flajere, vizuale za društvene mreže i slično, da će ti Canva itekako biti od pomoći.

Hajde da ti napišem neke osnove u korišćenju platforme Canva.

Canvi možeš pristupiti putem svog internet pretraživača, tako što ćeš upisati canva.com ili putem aplikacije Canva koja je dostupna i za Andrioid i za IOS uređaje.

Kada otvoriš Canvin web site, sa lijeve strane će ti se pojaviti upitnik, koji trebaš ispuniti. Trebaš da klikneš da li se želiš ulogovati putem Google naloga, preko Facebook naloga ili putem e-mail adrese. Nakon toga u gornjem desnom uglu klikneš ikonicu log-in i viola, dobrodošao/la u carstvo kreativnih misli.

U gornjem desnom uglu, ili sa lijeve strane, zavisi od računara do računara, pojaviće se dugme za kreiranje dizajna. To možeš učiniti i biranjem unaprijed kreiranih sadržaja koje nudi Canva. Treći način za kreiranje dizajna jeste putem pretraživača koji se nalazi u gornjem dijelu nešto tik iznad sredine enkrana, tako što ćeš ukucati ključne riječi.

Takođe možeš da mijenjaš dimenzije, u zavisnosti šta kreiraš. Dimenzije mijenjaš pomoću ikonice „custom dimensionis“ koja se nalazi sa desne strane iznad već kreiranih sadržaja.

Ispod kreiranih sadržaja koje nudi Canva, nalazi se dio koji se zove „Your designs“ ili „Tvoji dizajni“ pomoću kojeg možeš prustupiti svom svojim, do sada kreiranim sadržajima.

Kada izabereš šta želiš da kreiraš, otvoriće se novi prozor, koji je i glavni dio same platforme Canva. Na gornjoj strani samog prozora, nalazi se linija koja sadrži opcije „Home“ koja te vraća na početnu stranu, zatim dugme „File“ koji nudi nekoliko opcija na padajućoj listi kao što su: promjena naziva tvog dokumenta, zatim opcija za kreiranje novog dizajna, opcija za pokazivanje margina, smjernice za štampu, opcija za čuvanje tvog dokumenta, zatim za čuvanje dokumenta u poseban folder, da napraviš kopiju dokumenta, takođe možeš svoj dokument da sačuvaš i na računar i zatim ikonica „Help“ za pomoć. Pored ikonice „File“ nalazi se dugme Resize, koji je dostupan samo za Pro verziju. Takođe postoji i dugme undo, za vraćanje posljednje akcije koju smo napravili.

Canva Ja Preduzetnik

Sada kada smo prošli sve formalnosti, hajde da se igramo!

Na sredini glavnog prozora se nalazi prostor za dizajn, dok sa lijeve strane se nalaze svi alati koji su nam potrebni za dizajniranje našeg sadržaja.

Prva ikonica koja se nalazi u liniji alata jesu šabloni, pomoću koje možemo da izaberemo već unaprijed izrađene sadržaje. Iznad tvog šablona se nalazi red koji nudi brojne mogućnosti. Prvo dugme u tom redu je dugme za boje, uz pomoć kojeg možeš da izabereš željenu boju za s voj dokument. Zatim dugme Efekti, za koje se može reći da je napredniji korak i ne spada u osnove platforme Canva, tako da ćemo ga danas preskočiti.
Dugme Filter, pretpostavljam da znaš za šta služi. Pomoću njega možeš da promjeniš filter svog dokumenta, kao što to radiš sa svojim fotkama na Instagramu. Zatim slijede opcije kao što su Adjust za podešavanje kontrasta, svjetlosti, zasićenosti tvog dokumenta i slično. Opcija crop služi za isjecanje fotografije, a opcija Flip za rotiranje tvoj dokumenta vertikalno i horizontalno.

Da se vratimo na liniju alata. Opcija otpremanje, pomoću koje možemo da dodamo sliku ili videozapis po želji sa računara ili direktno preko aplikacija kao što su Instagram, Facebook, Google Disk i Dropbox. Opcija fotke nam omogućava da izaberemo fotografiju koju nudi galerija same aplikacije, i pretraživanjem ključnih riječi možemo da nađemo zaista fantastične fotke.

Iz ikonice elementi, možeš svoj dokument dodatno da upotpuniš da različitim gifovima, naljepnicama, ilustracijama poput geometrijskih oblika, ili ilustracije po želji tako što ćeš ukucati ključne riječu u pretraživaš koji se nalazi unutar ovog foldera.

Došli smo do ikonice tekst. Tu imamo brojne opcije. Da dodamo naslov, podnaslov, glavni tekst i slično. Možemo da izaberemo već ponuđene stilove teksta, ili možemo da upišemo u pretraživaš ključne riječi. To si već skapirao/la.

Takođe platforma Canva ti nudi i opciju Muzika, uz pomoć koje možeš da dodaš ponuđene pjesme ili zvukove.

Zatim ikonica video zapis. Uz pomoć ove ikonice možeš da dodaš različite tipove video zapisa koje ti nudi sama aplikacija, ili možeš opet uz pomoć pretraživača da pronađeš ono što tebi odgovara.

Ikonica Pozadina ti nudi brojne, raznovrsne pozadine za tvoj dokument. Takođe možeš da joj mijenjaš boju. Igraj se i istražuj!

Na klik ikonice Fascikle, možeš da pronađeš sve vizuale i drugi sadržaj koji si kupio/la ili označio/la da ti se sviđa.

U  opciji Još, možeš da pronađeš dodatne mogučnosti koje ti Canva nudi poput stilova i grafikona. Zabavno je, zar ne?

Takođe, možeš sam/sama da istražuješ i otkrivaš brojne mogućnosti i pogodnosti platforme Canva.

 Igraj se, sigurno ćeš se zabaviti. Napravi svoj kreativni ispad.

Prati i naš kreativni i edukativni ispad na Facebooku i Instagramu, i čitaj naše inspirativne i motivacione priče iz rubrike Zajednica preduzetnika.