Home Motiviši se „Nisam ga ja pustio da pobijedi, trebao je pobijediti.“

„Nisam ga ja pustio da pobijedi, trebao je pobijediti.“

-

Izgubio je trku namjerno!


Evo jedne priče koja sija čašću i karakterom!
Španski sportista Ivan Fernandez Anaia takmičio se u krosu u Burladi u Navari. Trčao je drugi, na nekoj udaljenosti od vođe trke Abel Mutaia – osvajača bronzane medalje u trci na 3.000 metara sa preponama na Olimpijskim igrama u Londonu. Kada su ušli ravno u cilj, vidi kenijskog trkača – sigurnog pobednika trke – koji se  greškom zaustavilja na oko 10 metara prije cilja, misleći da je već prešao liniju.

Fernandez Anaia ga je brzo sustigao, ali umjesto da iskoristi Mutaijevu grešku da prođe i ponese pobjedu, on je ostao iza gdje počinje “vikati” sugerišući Kenijcu da nastavi… No Mutai nije govorio španski i nije razumio.
Koristeći gest, izveo Kenijca do linije i pustio ga da prvi pređe.

Po završetku trke mladi Španac koji je svojim potezom oduševio ljubitelje “Kraljice sportova”, ali i sve prave ljubitelje sporta, za medije je o svom postupku izjavio:“Bio je pravi pobednik. Napravio sam ono što sam morao. Stvorio je prazninu koju nisam mogao da zatvorim. Nisam zaslužio da je osvojim“, kaže 24-godišnjak Fernandez Anaia.

Svako fabrikovano biće bi postavio pitanje tipa, okej ali TI si mogao si pobijediti?
Ali koja bi bila cijena moje pobjede? Koja bi bila čast te medalje?  Odgvor koji ulazi i skida suvišnu kožu. 

Fiz govori “bio je to vrlo dobar gest poštenja, gest kakav se više ne pravi. Ili tačnije, onaj koji nikada nije napravljen. Gest koji ni sam ne bih učinio. Sigurno bih ga iskoristio da pobedim.”