Home Preduzetnici Nikolina Rakić: "U igraonici "Štrumfovi" stvaramo zdrave navike kod djece"

Nikolina Rakić: “U igraonici “Štrumfovi” stvaramo zdrave navike kod djece”

-

Današnja preduzetnička priča nas vodi u Banja Luku. Naime kroz tekst ćete upoznati mladu banjalučanku Nikolinu Rakić koja će nam ispričati svoju priču kako snovi postaju stvarnost. Od malih nogu je važno praviti velike korake. Pravi odabir je jako važan pa samim tim te korake djeca mogu praviti u produženom boravku “Štrumfovi“. Šta je ideja Nikoline i njenog kolege Saše, kao i šta se krije iza Produženog boravka “Štrumfovi” saznajte u nastavku teksta.

  1. Nikolina, kako si došla na ideju da otvoriš ovu igraonicu?

Studirala sam za vaspitača. Stalno sam maštala da ću imati igraonicu ili neki produženi boravak te sam sa kolegom došla na ideju. Vidjeli smo da imamo rezultate dok smo radili za privatnika, da nas roditelji i djeca cijene i poštuju. Kako je bilo malo posla za vrijeme korone, odlučili smo da počnemo sami da radimo.

2.Po čemu se centar “Štrumfovi” razlikuje od drugih i koja je tvoja misija kroz ovu igraonicu?

Mi smo se registrovali kao predškolska ustanova, ali smo dodali još djelatnosti. Mi ćemo moći da radimo kreativne radionice sa djecom. Djeca koja borave 8 sati će moći dodatno da učestvuju u kreativnim radionicama (likovna, muzička radionica i dosta kreativnih stvari). Djeca koja ne idu u produženi boravak ili vrtić takođe mogu da dođu i rade nešto kreativno i zanimljivo. Ne želimo da budemo klasična igraonica , nego da djeca nešto i nauče. Imamo u planu i da rođendane pravimo, ali ne klasične nego tematske. Želimo da vrijeme provedeno bude kvalitetno.

3.Šta sve nudite vašim klijentima, ali i posjetiocima igraonice?

Trenutno radimo kao produženi boravak od 7h do 17h. U to spada odvođenje i dovođenje iz škole, kreativne radionice, stručna briga o djeci, radimo zadaću, vježbamo za kontrolni i pitanja u školi kao i izlaženje vani. Kada dođu kući sa roditeljima da mogu izaći vani uživati, a ne da se opterećuju roditelji sa zadaćom.

4.Skoro si „uplovila“ u svijet preduzetništva pa koliko je teško/lako biti preduzetnik danas?

Kada sam krenula nisam znala ništa, te sam išla korak po korak. Malo je teže to kod nas, ali hvala Bogu ušla sam u program „Ja preduzetnik“ i to mi je puno olakšalo. Šta god da mi nije jasno mogu da njih kontaktiram.

5.Koje olakšice bi ti značile da si ih imala prije nego što si pokrenula biznis?

Olakšica bi mi bila da sam imala neku pomoć. Nisam znala za grantove, ali sad sam svakako u programu „Ja preduzetnik“ i nadam se da ćemo uspjeti nešto jer bi nam puno značilo. Značilo bi nam da imamo neku pomoć odnosno „vjetar u leđa“.

6.Koliko ti znači program „Ja preduzetnik“  u procesu razvijanja sopstvenog biznisa?

Puno mi znači. Apsolutno ništa nisam znala. Znam da sam vaspitač i da dobro radim taj posao, a što se tiče preduzetništva to mi je bilo nepoznato. Upoznala sam dosta ljudi, predavača i onda mi je to bilo super. Sve mi je lakše i jednostavnije. Program mi je dosta pomogao, svi su super i uvijek su tu za nas. Atmosfera je prijatna i drugarska prije svega.

7.I na kraju, koja je poruka svim mladim ljudima koji pokušavaju da uđu u svijet preduzetništva, kao i savjet ?

Moja je poruka da probaju, jer nemaš šta da izgubiš. Ja kad sam razmišljala između da/ne odlučila sam da uložim neki novac, pokušaćemo pa da za 5-6 godina kažem sebi uspjela sam odnosno nisam. Najgore je kad nešto želiš , a nemaš hrabrost. Treba i sa druge strane „vjetar u leđa“, podrška i ja sam je imala od strane porodice. Niko mi nije rekao zašto to, nego pokušaj. Neko ako želi to toliko i ako voli to što radi mislim da će uspjeti.

Štrumfovi