Home Preduzetnici NEVENA PANDŽA: “Prvi korak je vjerovati u sebe!”

NEVENA PANDŽA: “Prvi korak je vjerovati u sebe!”

-

Znam taj osjećaj, znam jako doboro. Kreneš pa se vratiš, pa Bože je li ovo put za mene, pa vazduh nekako previše slan, a mozak dobio iznenadni stanpedo i u pozadini imamo slike upitnika… Šta nam to poručuje Nevena Pandža?

Odgovore na niz zanimljivih i prije svega potrebnih pitanja za sve vas koji ga sada čitate, donosi nutricionista Nevena Pandža. Ne nećemo pričati o planu i programu ishrane, celeru, mrkvi i kojekakvim šarenim đakonijama, već o njenom putu, iskustvu i svemu onom što bi vama danas, sutra bilo od korsiti na poslovnoj trci.

Možda vas intervju s Nevenom Pandžom, magistricom nutricionizma, potakne da razmislite, shvatite kako za pozitivne životne promjene nikada nije kasno.  I šta vam to nedostaje da napravite naredni korak.

Evo šta ona ima za reći.

Šta je po Vama ključ uspjeha?

“Jednom prilikom sam pozvana na panel diskusiju “Put do uspjeha” i sjećam se da sam danima  prije toga razmišljala kako uopće definirati uspjeh. Shvatila sam da je i definicija i sami osjećaj uspješnosti vrlo individualan kao i mi sami, nije konačan već fluidan i mijenja oblike, tražeći načine da se konstantno usavršavate i izlazite iz zone komfora, i radi sebe i radi drugih. Za mene predstavlja uspjeh što zaista radim ono što volim, ono u što u vjerujem i iza čega mogu stajati s obje noge na zemlji i čistog obraza. Još ako bilo koji segment mog rada potakne nekog na pozitivnu promjenu za poboljšanje zdravlja- onda sam ja sebi najuspješnija osoba na svijetu!”, ističe Nevena.

Nevena šta Vas je podstaklo na baš tu ideju?

“Nakon završenog studija Nutricionizma na PBF-u u Zagrebu, odlučila sam se vratiti doma u Mostar i ljudima približiti znanost o hrani na jednostavan i praktičan način. Ideja za platformu “Nutricioniziraj se” nastala je ni manje ni više nego za kuhinjskim stolom u studentskom stanu u Zagrebu. Zaljubljena u svoju struku, svaki put kada bismo se družili uz hranu, ja bih krenula pričati o kombinacijama, izvoru nutrijenata, kako nam ta hrana utječe na organizam i sl. Moji prijatelji i sestra su dugo bili strpljivi, ali su mi jednom prilikom rekli: “Ajde samo više pokreni svoju stranicu i piši za ljude koje zanimaju te informacije.” Tako su nastale Facebook i Instagram stranica “Nutricioniziraj se” sa simbolikom učenja o prehrani i konzumiranja raznolike prehrane. Budući da nije bilo natječaja na koji bi se kao nutricionist mogla prijaviti, krenula su kucanja na vrata, predavanje CV-a, samoinicijalno javljanje poliklinikama i centrima s kojima sam vrlo brzo ostvarila suradnju. Ljude je nutricionizam zainteresirao i 2016. godine bila sam među prvim aktivnim nutricionistima u Hercegovini. Iste godine na programu društvenog poduzetništva Fronterra, upoznajem Vedinu Ajanović, psihologicu, te udruživanjem naših ideja i zajedničkim snagama psihologije i nutricionizma osvajamo prvu nagradu na tom programu i osnivamo udrugu “Centar zdravih navika”. Zajedno prolazimo kroz programe društvenog poduzetništva u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, a trenutno smo dio BOLD Start projekta Američke ambasade i Fondacije 787. Zanimljivo je kako spontanom prijavom na neki program upoznate osobu s kojom nastavite plesti mrežu svoje ideje, da ona bude šarenija i čvršća.”

Ko je Vama bio vjetar u leđa?

“Imam veliku sreću da su mi moja sestra, roditelji i prijatelji velika podrška, od prvog koraka preseljenja u Zagreb na studij nečega što nije toliko poznato i teško se izgovara, preko diplome, prvih poslovnih suradnji, sve do danas. Vedina je drugi stub CZN-a, veliki čovjek, prijatelj i ogromna podrška. Ako bih ih sve zajedno opisivala kao vjetar u leđa, rekla bih da su hercegovačka bura- pušu velikom brzinom, nekada me miču iz korijena, nisu uvijek ugodni, ali zato sklone sve oblake.”

Nevena Pandza nutricionista

Da li biti uspješan preduzetnik znači biti i nešto poput vuka samotnjaka/nemati društveni život, traži li puno odricanja?

“Po trenutnom svom tempu života rekla bih da kreiranje poslovnog puta traži puno odricanja i zamjena onoga što bismo željeli i onoga što trebamo uraditi u datom trenutku. Kada pripremam nutricionističke smjernice ili prezentaciju za izlaganje, javljanje u medijima- sve to zahtijeva mnogo uloženog vremena za pripremu i organizaciju, te često mijenja poslijepodnevni odmor ili gledanje neke serije. Često knjige za opuštanje ne dođu na red od stručnih knjiga, članaka ili webinara i sl. Ja sam popriličan ekstrovert pa je sreća da mi je posao vezan za razgovor i druženje s ljudima, bilo da se radi o savjetovanjima, edukacijama ili poslovnim sastancima. Sa svojim bliskim ljudima dogovaram šetnje, trening, druženja uz film, večeru i vino, putovanja, tako da sam više vuk u jakom čoporu, a ne vuk samotnjak. Iako volim svoj posao i uživam u njemu, svjesna sam koliko je “burn-out” postao česta pojava u poslovnom svijetu, tako da se uz posao trudim dobro organizirati i zasluženi odmor.”

Šta savjetujete mladima ili onima koji su tek na samom početku?

“Iskoristite internet za informiranje o programima za mlade, dodatno obrazovanje, umrežavanje, usavršavanje. Ima jako puno opcija u BiH i šire, često programi budu finansijski pokriveni, tako da vam ne treba ništa osim ideje i vremena.Okružite se proaktivnim ljudima, oni vas mogu inspirirati da na svoj način realizirate svoju priču.
Pričajte o svojoj ideji, ne bojte se da će vam ju netko ukrasti, zapamtite da ju nitko ne može napraviti na vaš jedinstven način, a ovako povećavate mogućnost za razvijanje priče.”

Koliko je teško/lako pokrenuti biznis i uspjeti u BiH?

“Teško je pokrenuti bilo što novo u BiH, naročito biznis, što ne znači da ne treba pokušati. Mentalitetski, mi smo navikli da se žalimo, ali činjenica je da trenutno ekonomsko stanje države ne potiče mlade ljude da se odvaže na ovaj korak, nemamo konkretne strategije koje bi ulijevale povjerenje i poticale nas da riskiramo. Biznis jeste rizik, ali mnogo puta se isplati. U BiH se mnogo glasnije čuje za neuspjeh, nego za uspjeh, imam osjećaj da se više unaprijed stidimo potencijalnog neuspjeha, nego što ga se bojimo.
Vaš portal upravo ima jako dobro osmišljenu strategiju za razbijanje tih predrasuda. Mislim da nama mladima upravo razbijanje te stigme treba biti izazov da gradimo sredinu u kojoj nam se ostaje, da živimo i poslujemo kroz inovativna rješenja u skladu sa svim očekivanim i neočekivanim situacijama, da surađujemo s drugim mladim ljudima iz BiH i šire, da se povezujemo i da si finansijski i vremenski možemo priuštiti stvari koje želimo.
A prvi korak je pokušati i vjerovati u to.”

Vjerujete li i  vi sada, makar stepenicu više?

Savjet magistrice nutricionizma potraži ovdje.