Home Preduzetnici Mirjana Lovre: "Zadovoljan kupac je najbolja reklama"

Mirjana Lovre: “Zadovoljan kupac je najbolja reklama”

-

Iako nam ova preduzetnička priča stiže iz malog grada, osvojila je srca kupaca širom BiH. Ovo je Mirjana Lovre i slatki biznis ML Handmade.

“Priča o mom biznisu započinje davne 2014. godine, kada sam ja kao trinaestogodišnja djevojčica počela da se igram klještima i perlicama.
Sve je počelo iz čiste radoznalosti, dječija mašta je učinila svoje. Kao mala uvijek sam voljela modu, nakit, šminku i sve što dolazi uz to. Takođe, mama me je od malih nogu učila da budem kreativna, zajedno smo ukašavale torte, imale smo razne aktivnosti na kojima je akcentovala slobodu mašte, što zaista mislim da je i bila prekretnica u mom životu.”, rekla nam je Mirjana sa osmijehom na licu.

“Naime, šetajući se sa mamom i starijom sestrom Novim Sadom, naišle smo na radnju repromaterijala za nakit. To je zaista bila ljubav na prvi pogled. U toj radnji sam kupila prvi materijal i sav potreban pribor za isti. Prva klješta, koja i danas koristim kupljena su tad. Ručno rađen nakit je tada bio u velikom usponu, a glavna platforma za plasiranje takvih proivoda bio je Facebook koji je tada bio i jedna od najatraktivnijih aplikacija. Tu sam pronalazila inspiraciju i tako su nastali moji prvi komadi nakita. Uz roditeljsku dozvolu, jer kao trinaestogodišnja djevojčica nisam mogla donositi sama odluke što je i bilo sasvim u redu, 23.03.2014. godine otvaram facebook profil pod nazivom Jedinstveni Nakit.

ja preduzetnik mirjana lovre
Mirjana Lovre: ML Handmade


 Mirjana nam je na pitanje ko joj je bio najveća podrška sa ponosom odgovorila: “Kao osoba iz višečlane porodice koju čine otac, majka, dva starija brata i sestra imala sam veliku podršku, a ujedno i modni žiri koji je moje radove ocjenjivao i predlagao eventualne izmjene. Kao što rekoh, oni su mi bili najveća podrška, a takođe sam imala i podršku okoline.Odrasla sam u malom gradu gdje su se informacije brzo širile, pa tako i ova.  Nakon otvaranja fb profila pristizali su prvi prijatelji, a samim tim i prve narudžbe. Uglavnom su to bili poznanici, koji su mi samim tim dali vjetar u leđa. Dobro se sjećam prve naručene ogrlice i ushićenja oko izrade iste. Crvene perlice na zlatnom lancu. Njena cijena bila je 10KM, moja prva zarada bila je u tom iznosu. Tako mali iznos, a za mene tad neprocjenjivo velik. Tada sam od tate dobila rokovnik za zapisivanje narudžbi, zarade i rashoda, koji i danas koristim.”

“Priča se jako brzo širila, ubrzo sam počela da šaljem svoje proizvode i vam Šipova i Banjaluke gdje su mi braća bili kuriri dok su studirali, moj nakit odlazio je poštom i u druge gradove, čak i u druge države. Često sam slala pakete za Hrvatsku i Srbiju. Mamina poznanica koja je u gradu imala frizerski salon, predložila mi je da izložim nakit kod nje u salonu, što sam i uradila. Već drugi dan se sve rasprodalo, što mi je opet dalo vjetar u leđa. Svaki naredni komad nakita izgledao je sve bolje i bolje, jako brzo sam savladala sve tehnike i bila u istom koraku sa koleginicama koje su se izradom nakita bavile po godinu dana više od mene.”, navela je Mirjana.

“U mom gradu tada su se još dvije djevojke bavile izradom nakita, sa objema sam bila u korektnim odnosima. Sa jednom sam zajedno poručivala materijal, dijelile iskustva i pomagale jedna drugu, konkurenciju nisam smatrala za neprijatelje, već sam sa njima bila kolegijalna.  Zadovoljan kupac je najbolja reklama, bar je tako bilo u mom slučaju, na samom početku.
 Prateći trend i ispunjavajući želje djevojkama koje su stekle moje povjerenje i uvjerili se u kvalitet mojih proizvoda modeli su se gomilali, ponuda je bila sve veća.”

“Svako se susreće sa predrasudama, pa tako i ja. Bilo je i onih koji su na negativan način komentarisali moj rad govoreći ma šta ona zna, ona je još dijete, ali na takve komentare se nisam obazirala. Konstatno sam se bavila izradom 3 godine, nakon čega je uslijedila dvogodišnja pauza.  
,,FB tržište’’ je već bilo zasićeno, a instagram  mi je oduzimao mnogo vremena, pa se kao srednjoškolka odlučujem okrenuti samo obrazovanju i radu na sebi, ali od nakita nikad nisam odustala, konstantno sam se usavršavala na tom polju.”

ja preduzetnik mirjana lovre
Mirjana Lovre: ML Handmade

 Mirjana nam je na pitanje šta sve kupci mogu da pronađu u njenoj ponudi, dala bogat odgovor: “Na raspustu 2019. godine odlučujem da ponovo pokrenem biznis, sada zasigurno bez odustajanja. Sebi sam postavila jasne ciljeve i shvatila da na instagramu ima mjesta i za mene i za moj brend. Nakon što sam ispratila šta to publika želi, šta je sad atraktivno, šta se nosi, krećem sa novim ulaganjem i izradom. Odlučila sam se i na proširenje ponude. Osim nakita, u ponudu sam uvrstila i određeni vid dekoracije. Nakon ponovnog pokretanja profila i preimenovanja istog u ML handmade, krećem sa objavljivanjem ponude. Nakit je i dalje bio primaran, pa sam sa njim opet otvorila sezonu, ali sada bogatiju za čitavu seriju proizvoda, kao što su broševi, ukrasi za kosu, nanogice, privjesci.. Nakon toga zimu 2019. obilježile su novogodišnje dekoracije u vidu dekorativnih kugli za jelku, personalzovanih i kugli sa slikom. U saradnji sa drugim proizvođačima ponudu sam dodatno obogatila drvenim suvenirima i graviranim programom. Početak 2020. godine moj sada već posao, obilježile su Božićne ikebane. Zatim u martu 2020. godine u jeku pandemije objavljujem Vakršnju dekoraciju i za mene slijedi najburniji period mog biznisa. U dobi kada je vladala kriza, ja sam imala najviše posla kada sam i uvidjela da se svaki trud i upornost isplate i da se u ovaj biznis vrijedi zalagati, sa kreativnošću kao glavnim resursom.”

“Kreativnost je nešto što ne možemo izgubiti, što je više koristimo, više je imamo. Nove ideje same naviru. Nakon vaskršnjeg programa najviše narudžbi je pristizalo za postere različitog dizajna. Osluškujući želje klijenata i dizajnirajući zajedno sa njima, posteri su postali svakodnevne narudžbe. Zatim i 3D ramovi. Uvidjevši značaj digitalnog marketinga za instagram prodaju jer trenutno poslujem samo preko instagrama putem instagram profila ml_handmade_ prijavljujem se na otvoren konkurs fondacije Agora za digitalnu akademiju, gdje je moja ideja prepoznata i bila sam jedna od 10 polaznica digitalne akademije poslije koje sam znatno unaprijedila svoj instagram profil i instagram zajednicu.”

“Danas, kao student i preduzetnik želim da poručim svima da prije svega vjeruju u sebe, trude se, rade na sebi i da se ne osvrću na negativne komentare, tačnije da na njih gledaju sa pozitivnije strane i da naprave samo još veću motivaciju za uspjeh.”, poručila je Mirjana.

Za još preduzetničkih priča posjetite našu rubriku Zajednica preduzetnika.