Home Motiviši se Kako sirotište zamijeniti carstvom?

Kako sirotište zamijeniti carstvom?

-

Donosimo vam zanimljivu životnu priču, danas jednog od najbogatijih ljudi.
1935. godine u  Milanu rođen je Leonardo Del Vecchio, današnji najbogatiji Italijan. Bogatstvo mu se procjenjuje na čak 20-ak milijardi dolara, a zamislite stekao ga je tokom života. 

81-godišnji Leonardo del Vekio, nekad siroče, danas druga najbogatija osoba u Italiji i vlasnik najvećeg globalnog proizvođača naočara, kompanije Luxottica. 

Kako?

Evo kako je ispisana njegova priča uspjeha. Rođen je kako rekoh u  siromašnoj porodici u Milanu, a nakon što je ostao bez oca još kao beba, za vrijeme Drugog svjetskog rata je poslat u jedno milansko sirotište kod časnih sestara, jer njegova majka nije mogla da prehrani porodicu. Kao tinejdžer del Vekio je prve naučne poslove radio u bravariji i proizvodnji boja, ali istovremeno ide i u umjetničku školu gde je završio graviranje. Sticajem okolnosti mladi del Vekio je na koncu iskoristio svoje vještine obrade metala radeći dijelove za naočare.

Godine 1961. osnovao je Luxotticu u gradiću Agordo, planinskom mjestu u podnožju Dolomita. Iako je Luxottica prodavala naočare i pod vlastitim brendom, veliki dio poslovanja del Vekiovog proizvodnog pogona otpadao je na poslove po narudžbi.
Kasnih 80-ih del Vekio pokreće razdoblje širenja, a 1988. kompanija sklapa prvi ugovor s Armanijem. Danas Luxottica izrađuje naočare i za druge velike modne brendove, među kojima su i Prada i Chanel.

Godine 1990. del Vekio odlučuje da uvrsti dionice kompanije na berzu, i to onu u Njujorku. Pritom je zanimljivo da del Vekio uopšte ne govori engleski. Nakon toga kreće hrabro preuzimanje najpoznatijih brendova kao što je Ray-Ban

2004. godine, uoči svog 70. rođendana, del Vekio se odlučuje na penziju, bar što se tiče svakodnevnog upravljanja kompanijom pa je imenovao menadžera Andrea Geru na mjesto glavnog izvršnog direktora, prvog autsajdera na čelu kompanije. Neobično, tada objavljuje kako ga niko iz porodice – pa tako ni jedno od njegovo šestero dece – neće naslediti.

Šta ti još čekaš?