Home Motiviši se Kako pravi lideri podstiču svoje zaposlene na uspjeh?

Kako pravi lideri podstiču svoje zaposlene na uspjeh?

-

Stub svakog uspješnog poslovanja su srećni zaposleni, a efikasno treniranje je ključni sastojak za njihovu sreću. Efikasno podučavanje dovodi do poboljšanih performansi, prenosa znanja, poboljšanja vještina i podstreka za vaše zaposlene.

Predstavljamo vam nekoliko načina za postizanje prethodno navedenog:

Pozovite zaposlene na razgovor

Najbolji svjetski lideri slušaju svaku brigu svojih zaposlenih. Ako je u pitanju neki tehnološki posao, kada slušate svoje udaljene zaposlenike, znat ćete, prvo, na koja područja se trebaju dodatno fokusirati, pa nakon toga i sve ostalo. Nažalost, u mnogim situacijama tehnološki lideri griješe raspravljajući se sa svojim zaposlenima, umjesto da ih nekada i saslušaju.

Napravite efikasan plan za poboljšanje

Izazov je, stvoriti efikasnu strategiju treniranja bez plana u tehnološkoj industriji. U vezi s tim, vaš plan poboljšanja bi trebao pokriti ove ključne aspekte:

1. Cilj – Kompanije treba jasno da definišu nivo učinka koji žele da vide od svojih zaposlenih. Kao rezultat toga, zaposleni će znati šta očekujete i veća je vjerovatnoća da će se suočiti sa izazovom.

2. Akcioni plan – Tehnološke kompanije trebaju transparentan akcioni plan koji postavlja jasnu mapu puta. Akcioni plan treba da definiše korake, proces i uključi jedinstvene ideje zaposlenih.

3. Kontrolne tačke – Kompanije bi trebale odrediti datume na kojima će pregledati napredak zaposlenih i vidjeti gdje se stvari mogu poboljšati.

4. Kako mjeriti – Nemoguće je provjeriti koliko je vaša strategija uspješna bez efikasnog mjerenja. Zbog toga kompanije moraju napraviti svoja zapažanja i dobiti individualne povratne informacije od zaposlenih. Povratne informacije su posebno važne kada vodite posao na daljinu.

zaposleni

Pokažite povjerenje svojim zaposlenima

Neki zaposleni će imati više povjerenja u svoje sposobnosti od drugih, a lideri toga moraju biti svjesni. Bez obzira na to kada lideri uključuju zaposlene u budućnost kompanije, procese donošenja odluka i strategiju treniranja, s tim oni skoro uvijek podstiču povjerenje zaposlenih.

Naravno, ako zaposleni ne postiže optimalne rezultate, moraćete to da im kažete. To takođe ne znači da lideri treba da  zanemare povrate informacije i doprinose zaposlenih. Istraživanja pokazuju da 98% zaposlenih radi bolje kada se osjećaju samopouzdano.

Pomjerite zaposlene do njihovih granica

Dobra tehnologija i poslovni lderi mogu gurnuti zaposlene do njihovih najdaljih granica. Iako je ključno zaposliti ljude sa visokom motivacijom, morate osigurati da zaposlene istisnete iz zone komfora. Zauzvrat, to će pomoći zaposlenima da se više angažuju.

Zaposleni žele da rastu i vole izazove. U većini slučajeva potrebne su im vođe da ih izazovu i pruže redovne povratne informacije kako bi omogućili rast.

Neka zaposleni rade sami

Mnogi lideri će pogriješiti ako se stalno mješaju kada zaposleni pogriješi. Zaposleni moraju naučiti kako uspjeti pokušajem i greškom.

Najbolji lideri će omogućiti svom osoblju da završi poso i uči na svojim greškama, umjesto da preuzmu posao iz njihovih ruku. Naravno, vođa će ponuditi smjernice i podrđku kroz poteškoće, ali neće preuzeti zadatak.

Dodatne metode koje veliki lidri koriste za obuku svojih zaposlenih

1. Stvorite kulturu povratnih informacija tima: Lideri treba da stvore kulturu zasnovanu na povratnim informacijama tima. Osim toga, stalni dijalog podstiče sve zaposlene da  puste glas i napreduju na radnom mjestu.

2. Prepoznajte svoje zaposlene: Kada zaposleni rade dobro, najbolji lideri će to uvijek prepoznati bez obzira na situaciju. To će uliti povjerenje, osoblju dati vjeru da radi samo i izgraditi odlične navike.

3. Izgradite emocionalnu inteligenciju: Dobri lideri imaju visok stepen samosvjesti, što dovodi do veće emocionalne inteligencije. Kada imate razvijenu emocionalnu inteligenciju, možete bolje daleko više razumjeti svoje zaposlene.

4. Shvatite pojedinačne snage i slabosti: Svi imaju snage i slabosti, a to isto važi i za lidere kompanija. Prepoznavanje prednosti i slabosti omogućava tehnološkim liderima da primjene najbolje strategije treniranja svojih zaposlenih.