Home Motiviši se Kako da prevaziđete sumnju u sebe?

Kako da prevaziđete sumnju u sebe?

-

Preduzetništvo je teško, ali usvajanje zdravog načina razmišljanja može učiniti veliku razliku. Ono podrazumijeva jedan od najtežih poslova. Radite 24/7 kako biste uvijek bili korak ispred konkurencije koja želi da vas iskoristi i dobije još veći dio kolača. Problem je u tome što često ne treba da pazimo na konkurenciju, pa čak ni na tržište. Samosabotaža je jedan od najistaknutijih razloga zašto preduzetnici prestaju da slijede svoje snove i umjesto toga odlučuju da žive život u mraku.

Bilo da unutrašnji kritičar dovodi u pitanje svaki vaš pokret ili neki događaj na tržištu koji vas tjera da preisptate da li je to bila prava odluka za pokretanje posla, mnoge stvari pored toga mogu vas spriječavati na idete naprijed na svom putu do vrha.

Kada naučite kako da ne nasjedate na sumnju u sebe, moći ćete da podignete svoj život i uništite sve prepreke na svom putu čim se pojave.

Evo pet načina da se vratite na svoj pravi put kada osjetite da se sumnja polako uvlači u vas.

1. Zapamtite zašto se bavite tim poslom

S razlogom ste započeli taj posao. Možda ste čak i učinili veliki korak u životu da ostvarite ovaj san, poput napuštanja posla ili uzimanja kredita. Nakon svih tih žrtava, bilo bi teško vratiti se u svijet u kojem ste toliko radili da odete.

Ali čak i ako vaše putovanje nije uključivalo odluke koje su vam promjenile život, još uvijek postoje stvari koje ste željeli da postignete, bilo da je to promjenilo vaš ili tuđi život.

Istina je da ako odlučite sada da odustanete, ne samo da ćete morati da se suočite sa stvarnošću i vratite svom starom  životu, već ćete spriječiti i druge da budu srećniji. Dakle, ako ne želite da to učinite za sebe, razmislite bar o ljudima kojima ste potrebni i učinite to za njih.

2. Razmislite o ishodu

Nakon što razmislite zašto ste započeli taj posao, vrijeme je da razmislite i o tome šta će se desiti ako ga se pridržavate i stignete do cilja. Obično je ishod vrlo jasan i znali ste na šta idete od prvog trenutka. Ali takođe je važno zamisliti šta će se dogoditi ako prestanete i sumnju u samog sebe stavite ispred cilja.

Bilo da je prioritet bila promjena vašeg ili tuđeg života, ako krenete u suprotnom smijeru, svijet će se vratiti na ono što je bilo, a vaši snovi da ga promjenite nikada se neće ostvariti. Često će vam ova mračna vizija biti dovoljna da nastavite.

sumnju

3. Fokusirajte se na ono što je važno

Kada razmišljate o stvarima koje vas muče, one su često trivijalne. Većinom su to najgori scenariji, a vejrovatnoća da se oni zaista dese je izuzetno mala, ali u našoj je prirodi da se usredsredimo na negativne stvari.

To je mnogo više od pukog optimističnog gledišta. Radi se o fokusiranju na stvari koje su najvažnije. Neke od tih trivijalnosti mogle bi postati stvarnost i odvesti vas korak unazad. Usredsređujući se na najvažnije pomjerićete se deste koraka unaprijed, i dalje slećući ispred konkurencije.

4. Prestanite da se poredite sa drugima

Često vam je glavna ispunjena sumnja kada vidite da neko radi bolje od vas. Problem je u tome što nikada ne znate njegovo pravo putovanje. Čak i ako je osoba javna ličnost i na instrenetu ima puno informacija o njenom životu, to rijetko odrađava stvarnost.

Zapamtite da ste na svom putovanju i mnogi ljudi koji su u nepovoljnijem položaju gledaju na vas isto kao što vi gledate na svoje idole.

Bez obzira gdje se nalazite, ostvarenje vaših snova nije pitanje ako, već kada će oni postati stvarnost.

5. Cijenite sebe

Ovo nas dovodi do posljednje tačke, koja je jednako važna. Kad znate da vaše putovanje nije poput nijednog drugog i prihvatili ste ga, vrijeme je da odete korak dalje i prigrlite sebe, odgurnete sumnju i izvučete maksimum iz svojih okolnosti.

Kakva god da je vaša situacija, jedina osoba koja može uticati na njenu promjenu i kontrolisanje unutrašnjeg nemira, sumnju, ste vi i vaš pogled na svijet. Prestanite se fokusirati na stvari koje nemate i primjetite sve prisutno u vašem životu i kako to možete iskoristiti. Vaš način razmišljanja će podržati svaku vašu radnju koja bi vas trebala dovesti do željenog ishoda.