Home Preduzetnici Još jedna priča koja mijenja život - HAGI TOYS

Još jedna priča koja mijenja život – HAGI TOYS

-

Priča o ženi koja je jednom riječju unikat. Idejni tvorac brenda HAGI Toys. U moru istog, u ambisu klišea, a što je najgore na poljani nepotrebnog, štaviše štetnog, ona je jedna kap tamo negdje u Sahari.


Neko ko radi nešto toliko drugačije, zanimljivo i korisno.
Pogledajmo o čemu je to riječ.
Naime, razgovarali smo sa Lamijom, a dalje otkrivamo šta se to krije iza njenog imena i koju priču ona donosi. 

Odakle je došla ova neobična/ nesvakidašnja ideja?

Ideja se rodila sasvim spontano i neplanski. Željela sam svom sinu kupiti igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna, koja će olakšati razvoj fine i grube motorike te razviti njegovu maštu i kreativnost. Tada je proradila i moja kreativnost jer u tom periodu, prije 5 godina, ponuda na našem tržištu je bila veoma oskudna. Prije nego sam završila prvu knjigu prijateljica je već naručila za svoju djevojčicu. Postavila sam slike na Facebook stranicu Hagi platnene knjige i narudžbe su se nizale jedna za drugom. Svi su Hagi prihvatili s oduševljenjem, jer je to zaista nešto u potpunosti novo na našem području.

 Šta ili Ko Vam je bila podrška, vjetar u leđa? 

Podrška i pravi vjetar u leđa je uvijek moja porodica, a svakako da su tu i moje prijateljice. Važno je naglasiti da podrška nije oskudijevala ni sa drugih, u poputnosti nepoznatih, strana. 

hagi toys lamija japreduzetnik.com

Šta bi istakli kao najveću prekretnicu?

Definitivno registracija obrta, a par godina nakon toga registracija d.o.o.

Možete li uporediti ciljeve na samom početku i sada? 

Na početku je jedini cilj bio zabava kroz hobi, a danas je to dosta kompleksnija priča koja ima iza sebe velike odgovornosti.

Odakle dolazi ovakvo razumijevanje dječijih potreba i motiva?  

I sama sam majka dva dječaka, veliki zaljubljenik u koncept svjesnog roditeljstva, ali i pedagogiju općenito. Nije mi strano pohađati neki kurs, seminar ili radionicu o edukaciji i odgoju, kreativnim tehnikama rada sa djecom i slično.

Da li ste razmišljali o pokretanju biznisa ipak u inostranstvu?

Svakako da je uspostavljanje saradnje sa inostranstvom dio našeg kratkoročnog poslovnog plana.

Koja bi bila središnja poruka vašeg rada?

Svaku zabavu začiniti sa malo edukacije, naš generalni slogan i jeste: HAGI – edukativno i zabavno. Vođeni smo idejom kreiranja igračaka sa kojima djeca više vremena provode igrajući se s roditeljima, a da se u konačnici što više udalje od digitalnih uređaja čija šteta nadmašuje korist.

hagi toys japreduzetnik.com

Kakvu korist ima dijete igrom/upotrebom HAGI proizvoda?

Svaka stranica edukativne platnene knjige sadrži različite zadatke i tipove vježbe. To je senzorna igračka koja djeci pružarazvojne koristi sa aspekta spretnosti, fine motorike, koordinacije oko-ruka, pincetnog hvata, prostorne orjentacije tj usvajanje prostornih odnosa (ispod, iznad, u, na, desno, lijevo), razvoj logičkog razmišljanja te rješavanje problema. Doprinosi razvoju mašte  jer različiti oblici i dimenzije igračkica koje se kriju unutar knjige stimuliraju um i pomažu otključavanju različitih dijelova mašte. Na taj način djeca počinju da misle “izvan kutije”.

Uz pomoć ove igračke djeca stiču praktične vještine koje ih čine samostalnijima kao što su vezanje pertle, kopčanje dugmeta, otkopčavanje i zakopčavanje rajferšlusa, vezanje mašne, pletenje pletenice, „gledanje na sat sa kazaljkama“, pa i pomaganje u nekim kućnim poslovima.  Olakšava im učenje  brojeva i prostih matematičkih operacija, slova, boja, geometrijskih oblika, uparivanja, sortiranja, serijacije. Razvija društvenost jer djeca nekada vole da se izdvoje i igraju samostalno, ali HAGI stranice tjeraju na interakciju, komunikaciju i diskusiju.

Šta biste sada poručili dvadesetogodišnjoj sebi?

Nastavi raditi to što radiš. Trči sa fakultetskog predavanja na radionice o vještinama komunikacije i poduzetništvu. A i taj kurs šivenja koji pohađaš je zanimljiv. 

Jer, znate kako kažu: „You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.“ 

Gdje vidite Hagi za 10 godina?

Među liderima u proizvodnji dječijih igračaka i drugog nesvakidašnjeg asortimana za djecu.

Imate li cilj u životu koji još niste ostvarili?

Oduvijek mi je jedini cilj da budem sretna sa svojom porodicom, pa očuvanje i njega ovoga što već imam je cilj na duge staze.

I za kraj može nešto više o tome gdje i kako možemo pronaći Hagi proizvode? 

HAGI proizvode možete pronaći na društvenim mrežama: instagram @hagi.toys i facebook stranici HAGI platnene knjige. Također proizvodi su ponuđeni i na orea platformi, gdje smo u mjesecu novebru dobili priznanje kao shop mjeseca sa najviše zabilježenih prodaja.