Home Preduzetnici ISSA RAE: Ima plan za podršku preduzećima u crnom vlasništvu

ISSA RAE: Ima plan za podršku preduzećima u crnom vlasništvu

-

Issa Rae stvorila je i glumila u filmu Nesigurna, drami na HBO-u o suočavanju s neugodnom životnom stvarnošću. Serija nagrađivana Emmyjem, smještena u Los Angelesu, prikazuje povijesno crnačke četvrti Leimert Park i Inglewood te naglašava tvrtke u vlasništvu crnaca. Evo Raeina intervjua putem e-pošte s Jordynom Holmanom iz Bloomberg News.

Koji su izazovi u karijeri s kojima ste se suočili i koji su informisali nesigurne priče?

Pokretanje bilo čega od temelja izuzetno je izazovno. Uvijek se susrećete sa preprekama, ali puno toga ste vi. Za mene je puno mog zadržavanja bilo odugovlačenje i izgovori. Već je tako teško započeti, a onda kada to napokon počnete, bitka je da se to skloni sa zemlje. Nikada ne možete predvidjeti s kojim ćete se izazovima suočiti. Tada kad to napokon shvatite, ovo je samo početak!

Kako planirate da vaša kompanija Hoorae i dalje promoviše preduzeća u vlasništvu crnaca?

Želim da Hoorae Media podigne profil ostalih umjetnika u boji. Više se radi o korištenju platforme za izgradnju drugih mini-kompanija i suradnji. Hoorae Media čine Raedio, muzička etiketa i audio kompanija koja radi sa umjetnicima i tekstopiscima. Imamo ColorCreative, kompaniju za upravljanje posvećenu jačanju i oblikovanju karijere pisaca i višestrukih crtica. I naravno Hoorae Film & TV, koja služi kao produkcijska kuća.

Pandemija je opustošila mala preduzeća, posebno preduzeća u vlasništvu crnaca. Kako Amerikanci mogu najbolje podržati ta preduzeća – za koga biste rekli da snosi najveću odgovornost da uskoči i pomogne?

Čak je i vidljivo kako su zajmovi od strane JPP [Programa zaštite plata] od vlade uskratili pomoć mnogim crnim preduzećima. Možemo podržati ove poslove pojačavanjem. Samo zato što su u vlasništvu crnaca ne znači da su samo za kupce Black. Ako volite posao, širite vijest i podržavajte ga koliko god možete.

Koje, ako postoje, ohrabrujuće znakove vidite iz korporativne Amerike i Hollywooda na ovim frontovima?

Ne znam za korporativnu Ameriku, ali u Hollywoodu sam vidio koncentrisani napor da promijenim strukture moći i uspostavim mogućnosti nasljeđa iza kulisa. Ja sam dio raznih razgovora posvećenih osiguravanju da se naši glasovi ne samo čuju, već i pokreću razgovore. Dosta nam je ovih praznih obećanja, zakrpa za flastere i inicijativa o slijepoj raznolikosti. Odgovorni smo za Hollywood za stvarne promjene.

Aktivizam, napori zajednice i pokreti socijalne pravde postali su donekle komodificirani. Kako mala preduzeća mogu ostati predana svojim kupcima bez ugrožavanja njihovih osnovnih vrijednosti? Postavljanjem tih osnovnih vrijednosti za mandat. Provjerom kod kupaca i komuniciranjem namjera. Transparentnost ide tako dug put, a vaša baza želi se osjećati kao da se uzima u obzir u evoluciji vašeg poslovanja.