Home Edukuj se Evo zbog čega ti opada koncentracija na poslu

Evo zbog čega ti opada koncentracija na poslu

-

Jedna od čestih situacija, mogu reći i problematičnih situacija koja se javlja na poslu ja pad koncentracije i onda muke da se koncentracija vrati na neki zadovoljavajući nivo.
Naravno, svi mi imamo one slatke jutarnje rituale, prva kafa koja nas priprema za jedan novi radni dan, po mogućnosti produktivan. No stučnjaci navode i neke zanimljive uzročnike…

Svaka osoba ima različite načine funkcionisanja.
Neko na poslu ne podnosi ni muvu da proleti, dakle preferira da se osami i na taj način se posveti obavezama i to mu sjajno ide. Neko voli ekstremno bučne uslove, pod stalnim pritiskom. Tako da odmah navodimo kao jedan od faktora vizuelnu buku.

pad koncentracije

Ovaj faktor je dominantan u modernim firmama i kompanijama koje preferiraju rad u open space  kancelarijama. Iako ovo djeluje zaista profesionalno i ljepše u tom modernom pogledu ipak ovakav radni prostor i kancelarije imaju velike nedostatke koji se najviše manifestuju na psihu zaposlenih.

Kroz istraživanja zabilježeno je i da ovakav način rada podrazumijeva brojna prekidanja, ometanja u kontinuiranom radu što naravno dovodi do većeg stepena dekoncentracije.
Stalna dostupnst, nadgledanje od starne nadređenih, šefova takođe pogoršava koncentraciju. 15% zaposlenih je istaklo da osjeća pritisak zbog toga što im je šef stalno u vidokrugu. 

Glavni problem pada koncentracije

Detaljnije istraživanje proveli su naučnici sa Sveučilišta New York i Kalifornija, pokušavajući shvatiti zašto nam opada koncentracija na poslu u poslijepodnevnim satima.  Zaključili su da su neispavanost i obilni obroci samo djelomično odgovorni za to, a glavni uzrok pospanosti i pada koncentracije je visok nivo ugljen- dioksida u radnim prostorima.
Loša ventilacija uzrokuje nivoe ugljen- dioksida i nekoliko stotina puta veće od normalnog zraka na otvorenom, što značajno utieče na sposobnosti razmišljanja i donošenja odluka, iako te koncentracije nisu opasne za život.

Ne zaboravi da su u toku prijave za naš bootcamp! Prijavi se!