Home Edukuj se Emocionalna pismenost kao vodič u životu?

Emocionalna pismenost kao vodič u životu?

-

Ukoliko se još uvijek nisi upoznao za pojmom emocionalna pismenost, sada je pravo vrijeme za to.  Možda termin čudno djeluje na prvi pogled,  ali u tekstu koji slijedi saznaćeš zašto je korisno da budeš „emocionalno pismen“. 

Najkraće rečeno, to je sposobnost da se „čitaju“ svoja i tuđa emocionalna stanja i da se opišu riječima, kao i da se povežu sa određenim događajem ili misaonim tokom.  Takođe, to podrazumijeva i sposobnost upravljanja kada, kako i gdje izraziti emocije te razumijevanje  da i neprijatna osjećanja imaju svoju funkciju. 

Emocije ili osjećanja se osjećaju samo povremeno, kada se neka situacija procijeni kao važna, bilo da se situacija desila u spoljašnjem svijetu ili „u našoj glavi“.   Emocije ili osjećanja nisu isto što i osjeti ili senzacije.  Osjeti su npr. toplota, hladnoća, čula itd. i njih osjećamo stalno,  za razliku od osjećanja. 

Dakle, kada osjetiš neko osjećanje (ljutnju, zadovoljstvo, tugu, strah..), to je znak da se u tvom životu desilo nešto važno i da bi bilo dobro da obratiš pažnju na to.

emocionalna pismenost

EMOCIONALNA PISMENOST

Osnovni nivo emocionalne pismenosti jeste da budeš u stanju da imenuješ svoja osjećanja npr. „Ja sam ljut“, „Ja sam se uplašio“.  Ljudi vrlo često, čak i u svakodnevnom govoru, prave greške i kažu „Ti si me naljutio“ ili  „Natjerala me je da pozelenim od ljubomore“, čime se drugima  „moć“  i osoba smatra da nije ona odgovorna za doživljavanje „svoje emocije“.   Naravno da druga osoba ili neka situacija mogu biti povod za javljanje određenog osjećanja, ali da bi se neka emocija javila najvažnije je kako svaka osoba DOŽIVLJAVA i KAKAV ZNAČAJ pripisuje određenoj situaciji. 

Ovo potkrepljuje činjenica da neće svaka osoba na istu situaciju reagovati istom emocijom ili istim intenzitetom emocije. Npr.  neko će zbog  događaja otkaza na poslu osjećati tugu ili depresiju i neće vidjeti izlaz iz toga dok će neko tu istu situaciju doživjeti kao rasterećenje te osjetiti zadovoljstvo i praviti dalje planove za život.  Doživljaj i reagovanje na situacije zavisi od ranih iskustava, ličnih uvjerenja, onoga što je naučeno i još nekih faktora koji utiču na „oblikovanje“ osobe.

Ukoliko osvijestiš koliko je važno biti emocionalno pismen i ovladaš vještinama istog, biće ti lakše da se krećeš kroz socijalni svijet, da imaš dobre odnose, da lakše rješavaš probleme i postižeš svoje ciljeve.

Prati i iduće tekstove i saznaj kako možeš unaprijediti emocionalnu pismenost,  a osim toga tu je savjet stručnjaka koji može da pomogne da uz podršku brže učiš, napreduješ  i rasteš. 

Zaprati nas na Instagram i Facebook profilima i budi u toku sa svim informacijama koje se tiču preduzetništva.

Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom