Home Motiviši se Da biste mijenjali život podstaknite promjene

Da biste mijenjali život podstaknite promjene

-

„Suviše je kasno za promjene…Ne vjerujem ja u to…Kakav sam takav sam…“ Koliko ste često to pomislili ili čuli od drugih ljudi?

Da li vjerujete da se ne možete promijeniti? Nikako? Ni pod kojim uslovima? Koje „izgovore“ vi koristite?  Sudbinu, gene, horoskop, položaj planeta?  Ko upravlja i određuje Vaš život i način na koji živite? Ko vam to ne da da se promijenite?

Evo jedna lijepa vijest – promjene su moguće i poželjne!  Nebitno koliko imate godina, gdje živite, kako živite, čime se bavite, kog ste opredeljenja po bilo čemu. Za početak je važno da VI TO ŽELITE. Nije lako i ne ide preko noći. Promjene su proces, a često i bolan proces.  Ljudi često započnu nešto novo, počinju da se mijenjaju, ali bude neprijatno, bolno i brzo se vrate na staro. I zaključe da je nemoguće. Moguće je, ali je veoma važno „istrpiti“  taj neprijatan period pogotovo na početku, koji je normalna pojava.

promjene

Još jedno pogrešno uvjerenje o ovoj temi je kada mislimo da možemo da promijenimo druge. To naravno nije istina. Niko ne može da promijeni nekoga drugog, ma koliko se trudio. To jedino može svako za sebe, ukoliko to želi.  Mi možemo drugima da ukažemo npr. šta nam smeta,  da pozivamo na promjenu ali ne i da uradimo bilo šta umjesto te osobe, ako ona to ne vidi i ne želi. Koliko puta ste ostajali u nekom odnosu ili bilo gdje vjerujući da ako budete uporniji da će se taj neko/ili nešto promijeniti. Odgovorite sami za sebe – da li ste ustvari gubili svoje dragocjeno vrijeme i energiju? I sami znate koliko je teško i bolno kod sebe promijeniti pa čak i neku sitnicu, pa kako onda očekivati da promijenimo druge?  

Zavirite u sebe, pogledajte da li ste negdje zaglavili, u nekim svojim ponašanjima, odnosima itd.  Da li uglavnom krivite druge za svoju situaciju ili ipak mislite da Vi nešto možete promijeniti i biti zadovoljniji? To je isto važno  – da shvatite da Vi imate odgovornost za promjenu i krenete. I budete istrajni u nečemu novom. Bićete zahvalni sami sebi. Promjene su dobre, unose osvježenje i novu energiju u život.

Razmislite o tome šta želite da mijenjate, krenite i budite istrajni!

Ukoliko vam je težak bilo koji od ovih koraka, tu je i pomoć stručnjaka sa kojim ćete lakše preći put promjene!

Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom

Zaprati nas na Instagram i Facebook profilima i budi u toku sa svim informacijama koje se tiču preduzetništva.