Home Preduzetnici Čovjek vizije i patnje: Nihad Softić

Čovjek vizije i patnje: Nihad Softić

-

Želim život kakav sanjam i uspjeh o kojem maštam. Da li je moguće uspeti se do vrha i njime vladati zauvijek ili nas samo varljivo zaslijepe ljepote koje nam on pruža. Davno sam sebi postavila ciljeve, ali se nikada nisam izbavila iz kandži straha o mogućem padu i stigme društva koje ne prihvata neuspjehe i bezvremenski nas obilježava istim. Lutajući kroz život i pronalazeći sebe, biramo kojim životnim pozivima ćemo spustiti slušalicu a koje razgovore ćemo voditi dok trajemo. Želite čuti priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim ili želite upoznati čovjeka vizije i patnje? Nastavite čitati i saznajte ko je Nihad Softić!

Možda i nije sve u našim rukama. Kažu da je 70% od cijelog toka naših života predodređeno sudbinom. Na nama je da je prihvatimo takvom kakva jeste ali ne i da živimo sa tim pomirenjem i sve prepuštamo slučaju.

Pričamo vam o čovjeku koji je letio do zvijezda, zatim dodirnuo dno. Pronalazak nove nade u sebi njegov je najveći dokaz da poslije poraza jedino što nam preostaje jeste da ponovo nađemo način da raširimo svoja krila.

Početak vizije

Nihad Softić, preduzetnik, ekspresionista, pisac, govornik i filantrop. Ne pretjerujem kada vam kažem da je Nihad to sve ali i mnogo više. Prije svega, brižan otac i muž, veliki vjernik i životni filozof. Nikada nije ni slutio da će se njegov život preokrenuti preko noći i da će baš on biti glavna uloga jedne tako traumatične životne drame.

Rođen je 13. marta 1972 godine u Gračanici, gdje je proveo djetinstvo i ranu mladost. Po završetku srenjoškolskog obrazovanja upisuje Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu. Njegove prve ambicije javile su se u polju sporta, isključivo košarke kojom se i bavio. Kao dokaz o istinskoj ljubavi prema tom sportu, jeste da je Softić igrao za nekoliko klubova u BiH. Ta ljubav ga je odvela čak u Italiju gdje je boravio 3 godine. Nakon povratka iz Italije pokreće biznis i otvara sopstvenu kompaniju pod nazivom IT Computers, koja se bavila prodajom računara, poznatu u cijelom regionu.

Nihad se nikada nije takmičio sa drugima, jer kako on navodi drugi su davno odustali. Uprkos manjku konkurencije, postavlja u svom životu kao najprkosnijeg protivnika, samog sebe. Modža su ga baš te borbe odvele u raskoš životarenja i vratile u realnost života kakvu danas cijeni više od ičega.

Nihad ja preduzetnik

Kap koja je prelila čašu

Okidač cijelog rasula koji je predstojao desio se 2009. godine usljed velike ekonomske krize koja je uzburkala i Nihadovo mirno more. Panika je prvo počela da zauzima svoje mjesto u komercijalnim bankama, kada su štediše počele da povlače svoj novac, gdje je u jednom trenutku milijarda konvertibilnih maraka bila u opticaju izvlačenja.

U vezi sa tim, biznis model IT Computersa je počivao na tome da od 100 prodatih računara, 99 je prodavano putem komercijalnih banaka, tj. putem kredita.  Kao zaplet ovog nemilosrdnog događaja, javlja se jednokratni prekid ugovora sa bankama. Uz to je došlo i do prestanka funkcionisanja biznis modela prodaje IT Computers-a, firme koja je brojala 500 zaposlenih i poslovala na 60 prodajnih mjesta širom BiH.

Početak patnje

Besmislenost daljeg poslovanja pritiskala je direktora da odustane i pomiri se sa tragedijom teškom čak 15 miliona konvertibinih maraka. Nihad obavještava javnost o nesolventnosti kompanije i prekida rada iste.

Čovjeka zavidne karijere uz prisustvo usijane markantnosti, besporaznog životnog toka, savladavaju nepovratna dešavanja i vezuju lancima teške depresije. Ipak, Nihad nikada nije dozvolio sudbini da ga duhovno i psihički sahrani, i tada je našao način bijega od surovosti vremena. Taj način je pronašo u olovci i komadu hartije, zapisivanjem svojih misli, emocija i osjećanja, čime je uspostavljao red u svojoj tada anarhičnoj duši.

Svaki kraj je novi početak

Nove epohe, novi dani i izazovi utišavaju buku i nemir u glavi ovog čovjeka, a nove pobjede tek slijede. Odlazi iz svog rodnog mjesta i počinje da radi za jednu Američku kompaniju u LA. Ni tu se nije zaustavio. Drugi prioriteti otvorili su vrata prema novim zanimanjima. Tu se javlja želja za poznavanjem psihologije, prvo iz hobija, a kasnije je ta želja ugledala i svoj profesionalni odraz u ogledalu.

Uspješno zavrsava pravni fakultet i magistarski studij iz menadžmenta i ekonomije. Specijalizaciju iz strateškog planiranja upravljanja preduzećem i ljudskim resursima pohađa 2012 godine. To obrazovanje stiče na BSC institutu univerziteta The George Whashington University u gradu Aleksandrija (VA, SAD), te akademiju Life Coachinga u istoimenoj državi.

Nihad ja preduzetnik

Nihad i njegova mirna luka

Na kraju svega, ipak je u pisanju pronašao najveći spas i spokoj uma i srca. Nihad je svoju preduzetničku priču, i slobodno možemo reći životnu borbu, objedinio u dvije knjige, pod zajedničkim naslovom “Pola čovjek, pola Bog” i sa podnaslovima “Početak svega” i “Tajna svega”, koje možete pronaći na njegovom profilu. Kroz njih želi da nam poruči da je samosvijest, samoostvarenje i prosvjetljenje našeg sopstva, najbolji vid egzistencije duše. Govori nam o uspjesima i neuspjesima, i što je najvažnije o pronalaženju onoga što je davno izgubio, samog sebe.

On ostavlja iza sebe bezvremensku literaturu, iskazuje snagu riječi i zapisa, jer knjiga će nas uvijek voljeti, utješiti i dati nadu. Mi ćemo je pomilovati uzdahom suzom ili blagim smiješkom po njenoj zadnjoj poruci.

Nihad Softić je danas ponovo na stabilnim nogama u tijelu preduzetnika, i uspješno vodi neformalnu i drugačiju školu pod imenom School & School. Posvećena je posmatranju, otkrivanju i razvijanju talenta kod djece, a uz to i osnivač centra za harmonizaciju zdravog življenja Life Tomorrow.

Ponovo uspješan kako na poslovnom polju tako i privatnom, u skladnom je braku sa profesoricom engleskog jezika Almom Softić. Sa Almom ima i dva sina, Azura i Haruna. Ne voli brojeve, prazninu ni tišinu. Nihadova hijerarhija životnih prioriteta polazi od Boga, preko filozofije, muzike i naravno porodice. Svoje mjesto u sadašnjem životu ovog čovjeka nalaze i meditacija i Yoga. Takođe se zanima i za poseban metod rehabilitacije Reiki.

Pouka dana

I opet se vraćam na želju, a sa željom i na slobodu za željenjem svega o čemu maštam. Strah je poželjan, ali hajde da ga preusmjerimo na pozitivu. Hajde da u tom strahu od poraza vidimo motivaciju da još više radimo i još snažnije prelazimo preko prepreka primitivnosti i površnosti društva.

Ovom pričom prvo ohrabrujem sebe pa i sve vas koji čitate. Neću tražiti raj izvan sebe, on je tu u meni, samo čeka da ga pronađem i spoznam. Neću dozvoliti umu da mi postavlja granice, idem srcem, jer ono što se rađa iz ljubavi jedino i opstaje. Kako nam poručuje Nihad Softić: “ Najteže je prvi put propasti, neuspjeh je sastavni dio uspjeha”.