Home Preduzetnici BulBul.Design: "Težim očuvanju prirode i kulture kroz svoje proizvode."

BulBul.Design: “Težim očuvanju prirode i kulture kroz svoje proizvode.”

-

Nova preduzetnička priča nam dolazi iz srca Hercegovine, priča o brendu koji teži očuvanju prirode i kulture kroz svoje proizvode. Brend pod imenom BulBul.Design.

Inicijatorica i osnivačica brenda BulBul.Design je Tajana Ćumurija, grafička i web dizajnerica iz Mostara. Tajana je prije 4 godine iz hobija pokrenula svoj brend koji je inspirisan kulturnim, prirodnim i istorijskim naslijeđem naših prostora.

“Uvijek sam bila inspirisana bogatstvom prirodne i kulturne baštine, pa sam to na neki način htjela prenijeti na druge. Naša zemlja je bogata istorijomi kulturom koju trebamo prezentovati na svakom koraku. Kroz BulBul.Design, brend koji je nastao spontano, danas to i radim. Prvobitna ideja je bila da uradim par originalnih ilustracija za sebe, prenesem ih na ceker i to je to. Ali na nagovor sestre i prijateljice sam ih objavila javno i tako je krenula cijela ova lijepa priča.”

Tajana je, kako navodi, promatrajući svoju okolinu, uvidjela koliko ljepote ima u najjednostavnijim, ali i istovremeno najsavršenijim oblicima. Proces je nakon toga tekao sam od sebe i što je najvažnije, proizvodi su se svidjeli njoj bliskim ljudima. Nakon toga su ideje same navirale.

BulBul.Design ja preduzetnik

“Naravno šipak/nar i Stari most su mi bili jedni od prvih motiva, željela sam ih predstaviti u malo modernijem svjetlu. Tako je nastala prva „Balkan Project“ kolekcija. Nakon toga nastaje kolekcija „Sevdah“, a inspiracija su mi bili i sevdah pjevači i pjevačice, Himzo Polovina, Silvana Armenulić, Safet Isović, Beba Selimović. Kasnije su na red došli stećci. Kolekcija „IDENTITET“ zauzima veliko mjesto u mom srcu. Krenula sam istraživati stećke sa svojim prijateljima i stvorila se potreba i želja da neke od simbola i simbolike prenesem na svoje radove te da na taj način približim jedno ogromno bogatstvo koje imamo široj populaciji. Stećci zauzimaju veliki dio naših prostora a toliko su neistraženi, na mnogo mjesta i zapušteni. Moj cilj je da podignemo svijest o važnosti ovog neistraženog blaga.”

Proizvodi koje možete naći na društvenim mrežama BulBul.Design su ručno šiveni cekeri, majice, ruksaci, kao i slike na platnu, posteri, šoljice, stikeri. 

Tajana navodi da u saradnji sa lokalnim umjetnicima i entuzijastima koji pokušavaju svoje ideje razviti u održive biznise, potiču StartUp kulturu i grade zajednicu koja podržava i potiče razvoj tržišta. “Zahvaljujući Fondaciji 787 i #BoldStart programu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, udružili smo snage i nastala je nova limitirana kolekcija @bulbul.design x @ih_wallet.”

Ručno šiveni, kvalitetni i unikatni ruksaci i ceker/torbe su izrađene od najkvalitetnije kože i platna, a na njima su prikazana tri motiva sa stećaka: Kolo kao simbol cjeline i zajedničkog života naroda, Orion sazviježđe gdje je skrivena tajna nastanka zvijezda i svjetova i Spirale koje odražavaju univerzalnu predstavu rasta, razvoja, jedinstva.

Za one koji su u potrazi za originalnim i kvalitetnim ručno rađenim proizvodima predlažemo ceker/torbu ili ruksak čijom kupovinom podržavate rad udruženja “Srce za djecu”.

Bulbul.Design je autentičan, intuitivan, multikulturalan. Jedan od ciljeva ovog brenda je da inspiriše i podsjeti našu zajednicu da se osvrnu na svoje korijene, ali da također prepoznaju potencijal naših prostora u smislu prirodnih bogatstava ali i ljudskih talenata.

“Podržavamo domaću proizvodnju, male biznise i lokalne umjetnike/zanatlije. Potrebni smo svi da pokrenemo ovaj trend koji je sada više nego ikada potreban našoj zajednici.”

BulBul.Design proizvodi su trenutno dostupni online na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, ali i na sajtovima Orea i BulBul.Design.

Za još preduzetničkih priča, posjeti našu rubriku Zajednica preduzetnika. Pronađi svoju inspiraciju!