Home Edukuj se 6 osobina koje svaki poslodavac traži

6 osobina koje svaki poslodavac traži

-

Zar još postoji neko ko misli da je danas dovoljna dipoloma, a fakultet završen u roku garancija zasposlenja u roku od tri četiri sad?

Poslodavcu nije dovoljna samo tvoja diploma i nemoj se zavaravati. Kako bi  ispunili njegove kriterije i pridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 5 ključnih područja.

Kad jednom steknete diplomu, nije dovoljno samo se sa njome pojaviti pred potencijalnim poslodavcem – on traži puno više od toga. Uz to, kandidati moraju raspolagati specifičnim znanjima koja ih čine kompetentnima za obavljanje određenog posla.

Analitičke vještine

Zaposlenici moraju raspolagati analitičkim vještinama kako bi bili uspješni na radnom mjestu. Razina zavisi o ponuđenom poslu. Osim analitičkih, kandidati bi trebali pokazati sposobnost organizacije, planiranja i odabira prioriteta.

Kako biste ispunili njegove kriterije ipridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 5 područja koje donosimo u nastavku članka. 

1. Znanje stranih jezika
Vjerojatno ste svjesni da je danas bez znanja engleskog jezika i to čak na naprednijim nivoima, gotovo nemoguće bilo šta raditi. A njegovo korištenje nerijetko se ni ne navodi kao kriterij za zapošljavanje, već se uglavnom podrazumijeva. Sve su češći oglasi u kojima je potrebno znanje barem još jednog stranog jezika. Da biste postali konkurentniji, upišite neki kurs.


2. Komunikacijske i prezentacijske vještine
Vješta komunikacija i prezentacija pomoći će vam dvostruko. Prije svega, bolje ćete predstaviti sve svoje kvalifikacije na samom razgovoru sa potencijalnim poslodavcem, a to će on prepoznati i kao prednost pri snalaženju u radnom okruženju. Moderno poslovanje, naime, iziskuje komunikaciju i prezentaciju na svim pozicijama jer podrazumijevaju bilo kakve vrste interakcije i izlaganja. I da, komunikacijske i prezentacijske vještine mogu se naučiti!


3. Informatička pismenost
Ne morate znati programirati, osim  ako se prijavljujete za takvu vrstu  posla, ali od vas se itekako očekuje vrlo visok nivo informatičke pismenosti, pri čemu se ne podrazumijeva samo bazično korištenje Googlea i društvenih mreža., već korištenje worda, excela, powerpointa i drugih aplikacija unutar Microsoft paketa.


4. Finansijska pismenost
Poznavanje finansijskih pojmova i vješto upravljanje novcem prijeko vam je potrebno za bilo koje radno mjesto. Ako to prepozna kod vas, potencijalni poslodavac zasigurno će zapisati plusić pored vašeg imena.

5. Barem nekakvo radno iskustvo

Svjesni smo da studiranje mnogima ne ostavlja previše vremena za rad, a da ujedno poslodavci toga nisu svjesni i da im je izostanak iskustva vrlo često razlog za odbijanje kandidata, čak i ako su sve ispite položili u roku i sa izvrsnim ocjenama. Prema tome moj savjet da pošto-poto zgrabite barem nekakav studentski poslić, studentsku praksu ili volonterski angažman.

6. Analitičke vještine

Zaposleni moraju raspolagati analitičkim vještinama kako bi uspjeli na radnom mjestu. Osim analitičkih, kandidati bi trebali prikazati sposobnost organizacije, planiranja i odabira prioriteta.