Home Edukuj se 5 savjeta za zapošljavanje nakon diplomiranja

5 savjeta za zapošljavanje nakon diplomiranja

-

Već ste diplomirali! Čestitamo. Sada morate naći posao. Zvuči lako, ali ipak nije sve tako bajno. Trenutno se nedavni diplomci suočavaju sa nebrojenim izazovima pri zapošljavanju, zbog stalnih promjena na tržištu rada. Zapošljavanje je danas tema za koju većina nema da kaže pozitivnu misao, ali ajde da probamo to da popravimo svojim trudom.

Kako doći do posla nakon fakulteta?

Ako već imate ponuda koje vas čekaju, pristajanje vašeg prvog posla u oblasti za koju ste se školovali četiri godine može biti veoma teško, posebno na pandemijskom tržištu rada.

Navodimo vam pet savjeta koji će vam pomoći u ovom izazovu:

1. Istražite potencijalne puteve karijere, radna mjesta i kompanije za zapošljavanje

Prije svega, zapamtite da postoji nekoliko načina da primjenite ono što ste naučili na fakultetu. Tržište rada se često mijenja, a različite vještine razvijene tokom studija mogu biti neprocjenjive, čak i u industrijama koje još uvijek niste uzeli u obzir u svojoj karijeri. Počnite tako što ćete pogledati koji su dostupni poslovi i odaberite one koji odgovaraju vašem skupu vještina i interesovanjima. Saznajte više informacija o kompanijama koje su vam zanimljive putem nezavisnih web lokacija za pregled. Znanje kako je raditi u kompaniji može vam pomoći da odaberete pravu opciju.

2. Kreirajte svoju mrežu kontakata i potražite preporuke

Izgradnja mreže kontakata važan je korak u pronalaženju posla. Počnite sa porodicom i prijateljima. Čak i ako te ljude već dobro poznajete, možda ćete se iznenaditi onome što ćete naučiti kada počnete da postavljate pitanja koja se fokusiraju na njihove vještine, iskustva i puteve u karijeri.

Pored svojih najbližih veza, razmislite i o pridruživanju u univerzitetske mreže bivših studenata i industrijskim događajima te sajmovima koji vas zanimaju. Za sajmove poslova važno je ne samo razgovarati sa potencijalnim poslodavcima, već i sa ostalim kandidatima. Možete imati koristi u budućnosti kada ti novi prijatelji nađu posao u kompanijama za koje ste zainteresovani. Mnogi poslodavci cijene preporuke postojećih zaposlenih za popunjavanje otvorenih radnih mjesta.

zapošljavanje

3. Prilagodite svoj CV različitim slobodnim radnim mjestima

Kada suzite niz poslova koji vas privlače, pogledajte ključne riječi koje se pojavljuju u opisima poslova. Koje vrste vještina i svojstava poslodavci traže i koje izraze koriste?

Uključite ove iste fraze kada opisujete svoje kvalitete. Ako se prijavljujete za poslove koji imaju različite ključne riječi , trebalo bi da napravite više verzija svog životopisa kako biste istakli najrelativnije vještine u svakoj prijavi. Budući da ste nedavno diplomirali, poslodavce će zanimati sažetak vašeg obrazovanja. Uvrstite ove informacije u jedan od prvih odjeljaka bigorafije.

4. Uredite svoje društvene mreže i prilagodite ih za svoj posao iz snova

Ako imate profile na društvenim mrežama, sada je vrijeme da ih pregledate i utvrdite da li mogu negativno uticati na vašu pretragu posla. Mnogi poslodavci vide društvene mreže potencijalnih zaposlenih. Provjerite podešavanjaa privatnosti i sakrijte ili uklonite sve što bi potencijalnim poslodavcima moglo ostaviti loš utisak o vama.

Takože vrijedi postaviti više sadržaja koji predstavlja vaše vještine i ineteresovanja, na primjer, počnite da pratite lidere u industriji ili kompanije koje vas zanimaju, kao i da objavljujete zanimljive događaje u industriji ili učestvujete u razgovorima i srdonim grupama. Zapošljavanje je proces koji zahtijeva akciju i angažman.

5. Vježbajte svoje vještine intervjua

Za mnoge ljude je obavljanje dobrih intervjua vještina koju vježbaju i usavršavaju tokom dužeg vremena. Iako nije moguće tačno znati šta će vas pitati na svakom intervjuu, postoji nekoliko načina da se pripremite da izgledate najbolje i dobro odgovorite na bilo koje pitanje. Za svako zapošljavanje poslodavci obraćaju pađnju na vašu komunikativnost i govorne vještine.

Vježbajte govor tijela koji pokazuje da ste samouvjereni. Ako imate problema sa tačnošću, počnite da prilagođavate svoj raspored tako da budete na mjestu u pravo vrijeme, čak i prilikom susreta sa prijateljima, kako biste se navikli da odgovarate na način koji pomaže poslodavcima da razumiju vaše stilove rada.