Home Edukuj se 5 poslova koje možeš započeti bez novca

5 poslova koje možeš započeti bez novca

-

Ukoliko si poput milion ljudi širom svijeta koji sanjaju o pokretanju svog biznisa, ali ti na tom putu stoji mnoštvo prepreka koje te u tome koče, onda je ovaj članak kao stvoren za tebe. Donosimo ti 5 poslova koje možeš započeti bez marke u džepu.

Te prepreke mogu biti različite prirode: manjak motivacije, vremena, kreativnosti, nedostatak ideja, novca…ah, taj niz postaje sve veći. Međutim, mi smo tu da ga prekinemo.

Ipak dobro razmisli: postoje brojni projekti, grantovi, udruženja, fondacije koje nude sredstva za one najperspektivnije, za osobe sa super idejom i sa velikom željom za trud, rad i napredak. Zašto i ti ne bi bio takva osoba, pa osvojio neka od tih sredstava?

Pred toga, postoje brojne vrste poslova koje možeš započeti bez novca. Hajde da provjerimo koji su to poslovi.

  • Content provider

Web site poput Fiverra nudi sjajnu priliku za sve kreativce, pisce, urednike, fotografe, umjetnike da nude uslge kupcima širom svijeta. Iznos novca koji se može zaraditi zavisi od individualnih karakteristika i talenta kao i usluge koju pojedinac nudi. Preduzetnica Alexandra Fasulo objasnila je da je započela 5 dolara, a sada ima mrežu kupaca gdje zarađuje 6 cifara godišnje. Impresivno, zar ne?

  • Lične kreacije

Prije svega, to se odnosi na poslove poput umjetnosti i zanata. Na primjer, ako ste slikar, možete svoja umjetnička djela prodavati bez ulaganja više od umjetničkog materijala i vlastitog vremena. Platforme poput Etsy, eBay i Amazon udovoljavaju kreativcima i olakšavaju stvaranje profita od njihovog rada.

  • Kućne usluge

Kućne usluge vas ne koštaju jer nisu materijalna roba. Ukoliko radite u kući/stanu neće vam trebati poslovni prostor i samim tim ćete uštedjeti novac. Na primjer, možete započeti usluge čuvanja djece, šetanja kućnih ljubimaca, usluge čišćenja domova, dvorišta i slično.

ja preduzetnik 5 poslova koje možeš započeti bez novca

Povezani članci: Ne treba ti poslovni prostor da bi bio uspješan

  • Preprodaja

Ideja preprodaje je jednostavna: nabavljate proizvode i prodajete ih drugim ljudima.  Za nabavku ove robe možete koristiti  npr. drophipping. Dropshippingom ćete isporučiti direktno od proizvođača (i ostvariti manji profit), ali gotovo da vam neće trebati gotovinski novac za pokretanje.

Takođe, možete da prepordajete svoje lične stvari (garderobu, namještaj, alat i slično).

  • Usluge popravljanja ili usluge vještina

Ako imate određenu vještinu, svoju kvalifikovanu radnu snagu možete koristiti kao glavni pokretač prihoda za svoje poslovanje. Na primjer, ako ste majstor, mogli biste se udovoljiti osobama koji ne znaju puno o popravkama u kući. Baš kao i usluge kod kuće, ove vrste poslova ne zahtijevaju fizičku ustanovu i ne zahtijevaju ulaganje u bilo šta unaprijed, osim u alate ili opremu koji će vam trebati za posao, koji će varirati u cijeni.

Ukoliko smo ti pomogli, zaprati nas na Instagramu i Facebooku i budi u toku sa svim infomacijama koje se tiču preduzetništva.