Home Edukuj se 3 ključna koraka do stvaranja inovacija

3 ključna koraka do stvaranja inovacija

-

Šta je to inovacija? Inovacija predstavlja proces donošenja novih odluka, postupaka, radnji ili poboljšanje već postojećih ideja kako bi, kao posljedica toga, došlo do poboljšanja rada i funkcionisanja firme ili kompanije.

Inovacija je veoma značajna riječ u svijetu preduzetnika, i znajući koliko duboko se kompanije oslanjaju na inovacije, dolazimo do zapanjujućih rezultata i podataka o tome koliko je većina tih kompanija loša u pronalaženju, razvoju i primjeni novih ideja ili poboljšanju starih.

Globalne kompanije godišnje ulažu cca 1 bilion dolara u  inovacije, i procjenjuje se da je najmanje 10% (cca 100 milijardi dolara) bačeno uzalud.

Takođe, u svijetu biznisa preduzetnici koji tek zaranjaju u poslovne vode zapravo proučavaju i „oponašaju“ inovativne metode velikih globalnih firmi poput Google-a, Amazon-a i slično. Međutim, kroz godine iskustva se otkrilo da to oponašanje i imitacija nije uvijek najbolji i najušješniji način za pokretanje biznisa.

Treba naglasiti da ne postoji samo jedan pravilan način za upravljanje i fukncionisanje inovacionim jedinicama.

Skup inovativnih alata je veoma širok i raznolik, i on obuhvata: Startup takmičenja, ulaganje u korporativne i eksterne Startup-e, partnerstva, poboljšanje uslova rada u firmi ili kompaniji, poboljšanje odnosa među kolegama i nadređenima i slično.

Prvi ključ uspjeha je pronalaženje alata i strukture koji odgovaraju problemima, strategijama i kulturi vaše kompanije.

Ovo su 3 koraka do zavidne inovacije u vašoj firmi ili kompaniji:

  • ISTRAŽITE POTREBE KOMANIJE

Važno je da utvrdite vrstu inovacija koja je potrebna Vašoj kompaniji. Kompanije koriste inovacije za postizanje različitih ciljeva, od smanjenja troškova do izgradnje povjerenja sa klijentima, stvaranje novih prilika za budućnost, ostavljanje konkurencije nekoliko hiljada kilometara iza leđa njihove kompanije i slično. Inovacije su im potrebne radi utvrđivanja brojnih temelja: novi proizvodi, nove tehnološke platforme, nova iskustva kupaca.. različite vrste inovacija zahtjevaju različite pristupe. Ukoliko je Vašoj kompaniji najveći izazov tehničke i interne prirode (automatizacija procesa, izrada aplikacija..) najbolji pristup za poboljšanje inovacija će biti kombinacija između poboljšanja unutrašnjeg razvoja i adekvatan odabir tehnoloških alata.

inovacija inovacije  ja preduzetnik
  • PRONAĐITE IZVORE ZA RAĐANJE NOVIH IDEJA

Kao što smo naveli u jednom od naših prethodnih tekstova, izvori za rađanje novih ideja su svuda oko vas samo je potrebno umjeriti misli na prave stvari. Više o tome pročitajte u našem tekstu Kako pronaći kvalitetnu ideju za biznis?

Važno je da Vaše osoblje i zaposlenike podstičete na razmišljanje i kreiranje novih ideja koje bi mogle biti koriste Vašoj kompaniji. Nemojte se ustručavati da im dadnete i podsticaj (u vidu novca, poboljšanja uslova rada, napretka u smislu pozicije posla itd.) to će im biti vjetar u leđa da se aktiviraju i budu inovativniji.

  • STVORITE USLOVE ZA PROCES

Inovacija je snažna sila na poslu, ali nije magija. Velike ideje često ne pronađu put do svoje realizacije i veliki dio njih umre prije nego što ugledaju svijetlost dana. Zbog toga je veoma važno stvoriti uslove za realizaciju ideja koje će poboljšati vaše inovativne metode. Sam proces inovacija nekada neće pratiti Vaš dosadašnji način rada u firmi/kompaniji, vjerovatno će uključiti više interakcije, ponavljanja i povratnih infomacija. Ali još uvijek postoje diskretni koracije koje treba preduzeti, počevši od odabira prioriteta i vjerovanja u proces.

Za još inspirativnih tekostova čekirajte naše rubrike, i ne zaboravite da nas zapratite na Instagram i Facebook profilima kako biste bili u korak sa svim informacijama koje se tiču preduzetništva.